Oci i cultura

Primavera d’extrems: fred, calor i sequera

Una dona passeja per un herbassar / VICTÒRIA ROVIRA

Després d’un abril amb el cel ennuvolat, l’esclat de calor d’aquesta setmana ha estat mel de romer. Els migdies assolellats van començar dilluns, amb un in crescendo fins dijous, quan es van registrar 26,1 graus. A les 15 h, concretament, segons l’estació de mesura ubicada a Castellarnau. És la temperatura més alta de tot l’any 2021. Ahir també va tenir lloc un gran dia de sol.

Un esclat que ha fet treure de l’armari pantalons curts i faldilles, que han aparegut sobtadament als carrers de Sabadell. I que contrasta especialment amb les darreres setmanes. “Està sent una primavera més fresca del normal, amb una desviació de la mitjana d’1,1 graus a la baixa”, explica David Muñoz Ferràndiz, estudiant del màster d’Ecologia Terrestre de la UAB, qui recull dades meteorològiques amb una petita instal·lació ubicada al sud de Sabadell.

“Fins i tot el 18 d’abril vam arribar a una mínima de 0,7 graus”, explica, quan les gelades “no són freqüents a l’abril”. Segons una altra estació meteorològica (ubicada al districte Centre) la temperatura mitjana a l’abril ha estat de 13,1 graus; mentre que al mateix mes del 2020 va ser dos punts superior, arribant als 15 graus. Un altre exemple: aquest abril només hi ha hagut cinc dies en què la temperatura màxima superés la barrera dels 20 graus, mentre que a l’abril del 2020 van ser fins a 14 dies.

Un noi es fa una foto en els camps del Rodal/ VICTÒRIA ROVIRA

Aquestes alteracions contrasten també amb finals de gener i principis de febrer, que va ser més càlid de l’habitual, quan es van encadenar unes assolellades setmanes amb migdies que van fregar els 21 °C. A més, el vent de sud ha afavorit la presència de pols en suspensió, explica David Muñoz Ferràndiz. I ha comportat dos fenòmens: d’una banda, la sensació de mal respirar, especialment per a les persones al·lèrgiques al pol·len (i població general a l’hora de fer esforç).

D’altra banda, també ens ha portat pluges de fang, que fa dues setmanes van embrutar els patis, balcons, superfícies de carrers i cotxes de Sabadell. Tot i així, Miquel Perpinyà Romeu, tècnic del Servei de Meteorologia de Catalunya, ja ha matisat en altres ocasions que aquests fets no són extraordinaris, ja que la diversitat climàtica de Catalunya afavoreix la variabilitat d’episodis de diferents meteors, que és freqüent al territori.

Malgrat que portem una primavera més freda i mancada de sol, no s’ha traduït en més pluges del normal. “Podem tenir aquesta sensació d’estar a Londres, però no ha plogut gaire”, apunta Muñoz Ferràndiz. De fet, sosté que l’abril s’ha registrat un 70% del normal. Aquesta anomalia podria generar un estrès hídric a la vegetació, tot accelerant el procés de floració i assecament.

Pepe Hervás, coordinador operatiu de l’ADF (entitat coordinada amb Bombers, que fa vigilància del Rodal, tasques de prevenció i actua d’ofici en cas d’incendi), explica que la situació als boscos del Vallès “és dolenta”, ara mateix, tot i que espera que baixin les temperatures la setmana vinent. I és pitjor per enfrontar amb garanties la campanya de focs als boscos de la comarca i el parc natural de Sant Llorenç del Munt.

L’expert en botànica i expresident de l’Adenc, Joan Cuscó, també creu que la sequera està afectant la vegetació del Vallès i que, si no plou molt més, podem tenir el camp rostit d’aquí a unes setmanes. “Els deus encara aguanten de les pluges de l’any passat, però la vegetació no viu d’això”. De forma que enguany s’està registrant una producció floral inferior. I més accelerada. “Ara bé, la sequera no és preocupant, de moment, ja que el Mediterrani està acostumat a adaptar-se”, sosté.

“Plogui o no plogui, les plantes treballen fins a l’últim extrem per florir”. I què trobarem, si sortim d’excursió aquest cap de setmana, pel rodal o Sant Llorenç? El vermell dels badabadocs, el groc dels camps de colza. Ja ho cantava la troba Kung-Fú, des del Vallès Oriental, a la cançó Flor de primavera: “Ha esclatat la ginesta a Puiggraciós, ha esclatat el gessamí a cada cantonada”.

Comentaris
To Top