Publicitat
Vallès

Menys ocells al Parc Natural de Sant Llorenç

El Parc Natural, en una imatge d'arxiu / LL. F.

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac va acomiadar el 2020 amb una davallada de les poblacions d’ocells, micromamífers, esquirols i conills. Aquesta és una de les conclusions que ha extret el Centre de Monitoratge de la Biodiversitat de Muntanyes Mediterrànies (CMBMM) després de nombrosos seguiments elaborats per l’Equip de Biologia de la Conservació de la Universitat de Barcelona, del qual en forma part el sabadellenc Joan Real, sobre el Parc Natural.

Entre les conclusions generals dels seguiments de la biodiversitat, a més de l’esmentada anteriorment sobre el descens de la població d’ocells, la biomassa de micromamífers, indicador de la disponibilitat d’aliment per a depredadors, també ha experimentat una disminució important que podria veure’s reflectida en una menor reproducció dels seus potencials depredadors. Els registres de cabirols i senglars estan per sota dels obtinguts el 2019.

D’altra banda, s’ha registrat un increment en la producció de pinyes respecte al 2019.

L’abundància de perdiu ha anat en augment des del 2018, especialment significatiu aquest 2020 i clarament superior en hàbitats oberts del tipus codines i matollars. El tudó ha experimentat un augment en l’hàbitat tipus forestal. La geneta freqüenta hàbitats de matollar a l’hivern, mentre que a l’estiu sol trobar-se en abundàncies similars en masses forestals de coníferes i planifolis.

El teixó sembla concórrer les pinedes que envolten l’àrea cremada del 2003.

Un incendi que disset anys després ha tingut un impacte negatiu per a la població de conills: la regeneració i l’augment de la cobertura vegetal a totes les zones cremades ha esdevingut un hàbitat poc favorable. I davant la importància d’aquest lagomorf dins dels ecosistemes com a espècie clau en les xarxes tròfiques, es recomana revertir la tendència negativa.

Pel que fa a la meteorologia, el 2020 va ser més càlid (13,88 °C i de 638,78 litres) i plujós respecte a la mitjana (13,23 °C i 765,80 litres). Destaquen els cinquanta-dos dies amb una precipitació inferior als 10 litres entre el mes de gener i març; un gener molt plujós (temporal Glòria), una tardor molt seca i una temperatura màxima superior a la mitjana registrada en anys anteriors, sense arribar a superar els 40 graus.

Publicitat
Comentaris
To Top