Oci i cultura

Una Leica a la rereguarda

Funeral reivindicatiu a Barcelona / © The Estate of Alexander Wheeler Wainman

L’Espai Cultura Fundació 1859 inaugura divendres l’exposició Més enllà de les trinxeres (1936-1939). Es tracta d'un conjunt de 150 fotografies realitzades per Alec Wainman, un voluntari de la Unitat Mèdica Britànica durant la Guerra Civil espanyola. Les imatges mostren com era Catalunya entre 1936 i 1939, sense centrar el focus al front de guerra.

L’exposició, que es podrà veure fins al 25 de juliol, és una producció del Museu d’Història de Catalunya, i està comissariada per John Wainman, fill de l’autor. Tabé recull documents i cartes d'arxiu, reconstruint fragments de la memòria col·lectiva i l’impacte que la guerra va tenir en la societat espanyola.

Amb la seva càmera Leica, 1936

El 1936, Alec Wainman, un jove britànic voluntari de la Unitat Mèdica Britànica, arriba a Catalunya al començament de la Guerra Civil per lluitar contra el feixisme, primer com a conductor d'ambulàncies, després com a intèrpret i finalment com a oficial de premsa.

Fotògraf aficionat, Wainman va retratar amb la seva càmera Leica la vida quotidiana de Catalunya durant el conflicte bèl·lic d’una forma lliure i personal, allunyat de l’èpica: imatges de la Barcelona republicana, del dia a dia rere les trinxeres, dels brigadistes i voluntaris internacionals, dels paisatges i pobles de Catalunya, conformen un llegat de més de 1600 negatius de gran valor documental, i la història del seu arxiu fotogràfic recorda el periple d’altres col·leccions de gran valor com les de Robert Capa, Gerda Taro, David Seymour o Agustí Centelles.

Amb el desig de compartir les seves instantànies, el 1975 Wainman envia les fotografies originals, correspondència i dietaris de guerra a un editor anglès que volia publicar la seva obra, però la fallida de l’editorial i la posterior malaltia per Alzheimer de l’editor i de Wainman posteriorment, fan que es doni per perdut tot aquest material.

Fira del llibre republicà, l'any 1937 a la Rambla / © The Estate of Alexander Wheeler Wainman

L’any 2005, quan l’editor anglès va morir, l’editora de Time Life va quedar-se amb tot el seu llegat, i va trobar una maleta amb tot el material que trenta anys abans Wainman havia enviat. John Wainman, fill d’Alec i que durant quaranta anys havia estat buscant l’arxiu del seu pare, contacta per casualitat amb l’editora, qui li retorna la maleta.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top