PATRIMONI DE SABADELL

L’antic panorama de la plaça del Gas

Sabadell no ha sigut sempre la gran urbs que és avui. Els seus carrers no sempre han estat asfaltats ni empedrats, i aquesta estampa n’és una bona mostra. Aquesta foto de 1884 de la plaça del Gas va ser compartida per Cisco Raurell i reflecteix el pas del temps a la nostra ciutat.

Plaça del Gas al 1884 / Cisco Raurell

Plaça del Gas al 1884 / Cisco Raurell

La imatge està feta mirant des de l’inici del que avui és el carrer de Sant Pere, i suposa una de les primeres instantànies de la ciutat de la història. Segons destaca l’autor de la publicació: “Al marge dret, infants que juguen a bales; i al centre, imatge de dones a punt de travessar per la passera de l’enfangat carrer”. I és que ni tan sols un simple empedrat fiançava una mica el sòl de les vies a moltes parts de la ciutat.

Aquesta foto parla, així, d’una època d’humilitat a la capital vallesana. Molt abans de l’arribada massiva de la indústria, hi havia convivència entre la modernitat i l’antiga manera de viure, lligada a la terra. Així ho remarquen els carrers plens de fang, en contrast amb els “moderns” fanals de gas del monument al Duc de la Victòria, enderrocat als anys seixanta.

Comentaris
To Top