Ciutat

DADES | Els robatoris violents, a la baixa a Sabadell

L’apunyalament al carrer de Pare Sallarès –en presència de testimonis i a plena llum del dia– va deixar una sensació de desconcert al Centre: en la seva primera declaració, la víctima va assegurar que havia rebut una ganivetada perquè s’havia negat a entregar el seu mòbil. Amb el pas de les hores, la hipòtesi va perdre força i ara els Mossos creuen que es va tractar d’una venjança en grup per un negoci d’origen sospitós.

Poden clavar-te una ganivetada a canvi de resistir-te a donar el teu mòbil? Segons les dades dels Mossos d’Esquadra (2021), són casos excepcionals: en vuit de cada deu robatoris a Sabadell (83%) no es fa ús de la violència o la intimidació. En la darrera dècada, les sostraccions d’aquest tipus, en què s’arriba a l’extrem d’agredir la víctima, han anat a la baixa. La tendència es va consolidar el 2020 –un any anòmal per la Covid–, però ja venia d’abans: respecte al 2013, el màxim històric registrat, els delictes han caigut a la meitat (-56%).

En la majoria de situacions, lladres i víctimes –siguin particulars o comerços– no intercanvien paraula. En els últims cinc anys, la meitat de les sostraccions a Sabadell han estat furts (53%), és a dir, accions que passen desapercebudes –com quan es marxa sense pagar del supermercat o es pren una cartera–. La resta van ser robatoris amb força a llars o negocis (21%) o bé a vehicles (17,5%) i només una petita part dels robatoris mitjançant la violència o la intimidació (8,5%).

Com s’explica la davallada?

Hi ha dos factors principals que justifiquen la baixada dels robatoris violents. Segons el cap dels Mossos d’Esquadra a Sabadell, Enric Cervelló, respon a un factor socioeconòmic: “La crisi del 2008 va fer molt mal i va deixar efectes en la criminalitat”, assegura. La sortida de la recessió va fer caure aquest tipus de delictes. D’altra banda, hi ha l’exemplaritat i l’acció de la justícia. Cervelló considera que l’acció de la Fiscalia i dels jutjats que “posa penes més altes als autors de robatoris amb violència” desincentiva aquest tipus de criminalitat.

Una venjança, al darrere de l'apunyalament al Centre de Sabadell

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top