Ciutat

DADES | Els robatoris violents, a la baixa a Sabadell

L’apunyalament al carrer de Pare Sallarès –en presència de testimonis i a plena llum del dia– va deixar una sensació de desconcert al Centre: en la seva primera declaració, la víctima va assegurar que havia rebut una ganivetada perquè s’havia negat a entregar el seu mòbil. Amb el pas de les hores, la hipòtesi va perdre força i ara els Mossos creuen que es va tractar d’una venjança en grup per un negoci d’origen sospitós.

Poden clavar-te una ganivetada a canvi de resistir-te a donar el teu mòbil? Segons les dades dels Mossos d’Esquadra (2021), són casos excepcionals: en vuit de cada deu robatoris a Sabadell (83%) no es fa ús de la violència o la intimidació. En la darrera dècada, les sostraccions d’aquest tipus, en què s’arriba a l’extrem d’agredir la víctima, han anat a la baixa. La tendència es va consolidar el 2020 –un any anòmal per la Covid–, però ja venia d’abans: respecte al 2013, el màxim històric registrat, els delictes han caigut a la meitat (-56%).

En la majoria de situacions, lladres i víctimes –siguin particulars o comerços– no intercanvien paraula. En els últims cinc anys, la meitat de les sostraccions a Sabadell han estat furts (53%), és a dir, accions que passen desapercebudes –com quan es marxa sense pagar del supermercat o es pren una cartera–. La resta van ser robatoris amb força a llars o negocis (21%) o bé a vehicles (17,5%) i només una petita part dels robatoris mitjançant la violència o la intimidació (8,5%).

Com s’explica la davallada?

Hi ha dos factors principals que justifiquen la baixada dels robatoris violents. Segons el cap dels Mossos d’Esquadra a Sabadell, Enric Cervelló, respon a un factor socioeconòmic: “La crisi del 2008 va fer molt mal i va deixar efectes en la criminalitat”, assegura. La sortida de la recessió va fer caure aquest tipus de delictes. D’altra banda, hi ha l’exemplaritat i l’acció de la justícia. Cervelló considera que l’acció de la Fiscalia i dels jutjats que “posa penes més altes als autors de robatoris amb violència” desincentiva aquest tipus de criminalitat.

Una venjança, al darrere de l’apunyalament al Centre de Sabadell

Comentaris
To Top