Ciutat

El Taulí tindrà un hospital de dia per als trastorns alimentaris

El Parc Taulí, en una imatge d'arxiu / LLUÍS FRANCO

El Parc Taulí obrirà després de les vacances d’estiu, previsiblement el setembre, un hospital de dia específic per atendre els trastorns de conducta alimentària (TCA). S’ubicarà al mateix Hospital de Sabadell. Els casos de trastorns alimentaris s’han incrementat un 21,6% especialment entre les noies adolescents després de la pandèmia i la corporació sanitària hi vol donar resposta incrementant els recursos de l’àrea de salut mental. A part d’aquest nou dispositiu, també es reforçarà l’atenció domiciliària per reduir el nombre d’ingressos.

“Fins ara no teníem un hospital de dia específic per poder atendre aquests pacients més en règim ambulatori i no tan hospitalitzats”, remarca la directora assistencial de l’hospital, la sabadellenca Rocío Cebrián. La idea és que funcioni en torn de tarda i els usuaris hi vagin a dinar, berenar i sopar i després tornin a casa. A l’hospital també s’hi faran les proves i tractaments necessaris, alhora que també permetrà controlar les ingestes. D’aquesta manera, es vol separar aquesta atenció de l’hospital de dia convencional, on es presta el servei avui dia igual que el d’altres patologies, i dotar-lo d’una unitat específica per reforçar-lo. Així, es vol evitar l’ingrés hospitalari dels pacients o bé reduir-lo en cas que sigui imprescindible.

El coordinador de la cartera de serveis de salut mental infantojuvenils del Taulí, Joaquim Puntí, apunta que els TCA solen ser anorèxies nervioses que es donen sobretot en noies perfeccionistes i meticuloses que “són molt sensibles al model estètic i exerceixen un elevat criticisme sobre elles mateixes”.

L’equip de salut mental incorporarà professionals per atendre aquest nou servei i estarà format especialment per psiquiatres i infermeres. El nombre de treballadors que tindrà s’acabarà de definir en els pròxims dies, quan s’acabi de redactar el pla funcional que regirà el servei. L’entrada en funcionament de l’hospital de dia es farà un cop s’acabin de tancar tots els detalls, però ja compta amb el vistiplau del Servei Català de la Salut (CatSalut).

Més atenció domiciliària

La direcció assistencial del Taulí vol potenciar l’atenció domiciliària en tots els àmbits on sigui possible per reduir el nombre de persones a ingressar a l’hospital. Els 679 llits que té el Taulí estan generalment plens, al 90% de capacitat. Es procura que mai s’arribi al 100% per tenir marge de maniobra i poder fer front a situacions d’emergència en cas que es produeixin.

Per aquest motiu, l’atenció domiciliària s’assenyala com una de les claus per reduir aquest percentatge, sobretot mentre no es posa en marxa el nou edifici Ripoll amb 105 llits nous, que es preveu que entri en funcionament a finals d’any.

Aquest any, el Taulí ha posat en marxa la quimioteràpia a domicili, que també evita desplaçaments a l’hospital de dia i permet que els pacients es trobin en un entorn més confortable com és casa seva.

Els intents de suïcidi en joves es tripliquen a Sabadell

Comentaris
To Top