JORDI SERRANO

El Tribunal de Cuentas i Josep Manuel Suàrez

[Jordi Serrano, historiador i rector de la UPEC]

Conec a Suàrez des de fa força anys. Vam compartir tertúlia a Radio Sabadell un parell de temporades. Ell venia com a representant del PDeCAT. En les desenes de dies que vam compartir debats crec que la paraula més gruixuda que va sortir dels seus llavis va ser un dia que va dir “òndia”. És un sabadellenc convertit en gentleman anglès i amb unes conviccions humanistes i filantròpiques que el fan ser molt actiu en entitats d’atenció a la gent més desvalguda de la ciutat com a la Fundació Atendis.

Ara resulta que el Tribunal de Cuentas de Madrid l’ha imputat per corrupció en la seva etapa com a delegat de la Generalitat a Londres. Una autèntica canallada. Quan el Consell d’Europa va amenaçar de comparar España amb Turquia no anava tan desencaminat. Qui són aquests del Tribunal de Cuentas? Anem-ho a veure. Un dels objectes d’aquest “Tribunal” és, en teoria, controlar els comptes dels partits. Ignacio Escolar, director de elDiario.es, explica que el Tribunal de Cuentas “va amb un retard de cinc anys en el finançament de partits, el delicte de finançament il·legal prescriu als quatre anys. Entre els membres del Tribunal de Comptes hi ha un germà de José María Aznar, una exministra de Justícia del PP i un exsenador del PSOE”. El número dos, Javier Medina, ha col·locat a quatre familiars: la seva dona, la seva germana, el seu germà i una parenta de la seva dona. Ciriaco de Vicente, exdiputat socialista, ha estat dinou anys en el tribunal i va col·locar també a la seva dona. El novembre de 2018 aquest Tribunal de Comptes condemna a Artur Mas i nou persones més a pagar 4.900.000 d’euros pel 9N. D’aquests 4,9 milions d’euros, 2,8 milions corresponen a la compra de 700 ordinadors que es van utilitzar per al 9N i que des del dia 10N s’utilitzen en escoles. La jutgessa redactora ha estat Margarita Mariscal de Gante, ministra d’Aznar entre 1996 i 2000. És filla de Jaime Mariscal de Gante, un jutge del Tribunal d’Ordre Públic (TOP) franquista. El germà de la jutgessa és el comissari José Manuel Mariscal de Gante, també conegut per haver convidat al torturador Billy el Niño, l’àlies d’Antonio González Pacheco, a un acte de la Comissaria de Policia del Districte de Ciutat Lineal a Madrid. S’ha fet realitat la profecia autocomplerta de Soraya Sáenz de Santamaría: “Ho pagaran de les seves butxaques. Ells i les seves famílies”.

A Suàrez l’investiguen ara per la seva etapa com a home de la Generalitat al Regne Unit i Irlanda de  2011 a  2016. Fixeu-vos que és abans de 2017. De moment hi han inclòs tot el que han volgut, des de viatges fins a conferències, dinars, reunions… Una vergonya infinita. Mireu si estic emprenyat que estic defensant una persona del món postconvergent. No hi ha dret! Proposo que si el condemnen a pagar alguna quantitat fem una campanya sabadellenca de recaptació.

Ara els catalans tenim un nou impost que han establert uns senyors paniaguados del PP i del PSOE: es tracta de posar multes sense judici. Això sí, per a auditar els comptes dels partits polítics abans que hagin prescrit, per a això no tenen temps.

Comentaris
To Top