Ciutat

Sabadell derivarà part de la gestió tributària a la Diputació i la Crida ho qüestiona pels costos “ocults”

El Despatx Lluch conté fins ara les dependències de Gestió Tributària / CEDIDA

El govern municipal proposa externalitzar part del servei de gestió tributària a la Diputació de Barcelona i ho portarà a aprovació el dimarts vinent en un ple extraordinari amb el suport de les formacions de les formacions del Govern –PSC, Podem– i de Junts per Sabadell. Segons argumenten fonts municipals, derivar la recaptació dels impostos de l’Ajuntament suposarà una “millor eficàcia i eficiència” en la gestió, permetrà fer una contribució fiscal “més justa” i augmentar els ingressos municipals.

En concret, es delegaran l’impost de circulació, el d’activitats econòmiques (IAE), la taxa de l’1,5 –que grava les companyies de subministrament per utilitzar domini públic– i els impostos voluntaris. Des de l’oposició hi ha veus reticents al canvi: la Crida creu que Sabadell perdrà capacitat en termes fiscals –per definir els impostos i recaptar-los–. A més, denuncia que darrere de la decisió hi ha costos “ocults”.

“No ens sortirà gratis. S’haurà de llogar un espai per al personal de la Diputació que s’haurà de desplaçar a Sabadell”, remarca la regidora Anna Lara, que insisteix: “La Diputació s’endurà el 0,9% de la recaptació municipal i fins a un 14% de les multes. A efectes pràctics, sortirem perdent”. L’Ajuntament de Sabadell va recaptar 117,6 milions d’euros en impostos i taxes municipals (2020). El 2019 –l’últim exercici abans de la Covid– van ser 128,3 milions. Només l’any passat, l’Ajuntament va recaptar 1,1 milions d’euros per infraccions de circulació.

No és un cas únic

Sabadell s’afegirà a la llista de municipis amb la gestió externalitzada a la Diputació, una decisió que ja han pres altres grans ciutats, de dimensions similars a la capital vallesana, com l’Hospitalet del Llobregat i Badalona. Sant Cugat del Vallès també va optar per aquest model. En comptes d’optar per la delegació dels tributs, la Crida considera que s’hauria de modernitzar el sistema propi de l’Ajuntament o mancomunar el programari amb altres ajuntaments que tenen gestió pròpia, com Terrassa.

Comentaris
To Top