Ciutat

Mor l’històric comerciant Ramon Petit a l’edat de 101 anys

El sabadellenc Ramon Petit Llobet va morir aquest dissabte passat a l’edat de 101 anys. Petit era un històric comerciant de Sabadell, propietari de la centenària botiga Petit, que es dedica a la venda de marroquineria i productes de viatge al carrer de Sant Quirze, 48 (Centre). Amb ell marxa un botiguer i també un dels últims veïns de la ciutat que van participar en la Batalla de l’Ebre durant la Guerra Civil.

Petit ha mort al Taulí a causa d’una pulmonia, que el va fer ingressar a l’hospital sabadellenc dijous de la setmana passada. “Tenia 101 anys, d’alguna manera ja sabíem que algun dia arribaria, però teníem ganes que passessin més anys i finalment ha arribat el maleït dia. Estem molt orgullosos d’ell”, expressa un dels seus nets, Joan Barberà Petit.

Petit, en una imatge d’arxiu de novembre del 2018 / LLUÍS FRANCO

Nascut el 1920, Petit sempre va estar lligat a la botiga, on va començar a treballar de ben jove al costat del seu pare, aprenent l’ofici de comerciant. Primer, el negoci era una esparteria, després es dedicava a la venda de persianes i, finalment, es va adaptar a la venda de productes de marroquineria (bosses de mà, carteres i cinturons) i de viatge. Un dels millors darrers anys que va viure, recorda Barberà, va ser la celebració del centenari de l’establiment, el 2016, ja que “encara estava al peu del canó de la botiga i tot el que vam poder fer aquells anys va ser guapíssim, amb reconeixements i homenatges en vida, com penso que s’han de fer aquestes coses”.

Els únics períodes en què Ramon Petit no va treballar a la botiga va ser quan tenia 17 anys i el van incloure a la lleva del biberó per enviar-lo la Batalla de l’Ebre. “El meu pare m’esperava, era imprescindible per a ell que l’ajudés”, recordava el sabadellenc en una entrevista amb el Diari a finals del 2018. Després de la guerra, el 1938 els nacionals van tancar Ramon Petit en un camp de concentració a Miranda de Ebro (Castella i Lleó), d’on no va sortir fins a un primer permís el 1941.

Ramon Petit, al seu domicili, repassant factures antigues en una imatge d’arxiu / LLUÍS FRANCO

L’octubre del 2018, Ramon Petit va rebre una distinció de la Generalitat de Catalunya als establiments centenaris, ja que Petit es va fundar el 1916. El reconeixement li va entregar el president Quim Torra. Precisament, una de les persones que el va acompanyar a l’acte va ser Joan Barberà. La cerimònia de comiat ha tingut lloc aquest dilluns, a les 9.15 h, a l’església de Sant Fèlix. I dijous 29 de juliol a les 20 h al mateix lloc se celebrarà la missa funeral.

Un visionari que va eliminar els intermediaris

Comentaris
To Top