Ciutat

El Govern aprova la cessió de la gestió tributària de Sabadell entre retrets de l’oposició

El ple municipal segueix sent telemàtic, tot i que molts regidors han demanat el retorn de la presencialitat

Des de l’1 de gener de 2022 i durant 2 anys prorrogables, els principals impostos de Sabadell seran gestionats per la Diputació de Barcelona. La cessió de l’Ajuntament ha quedat aprovada en un ple extraordinari amb els vots favorables del Govern (PSC i Podem) i de Junts per Sabadell, amb l’abstenció de Ciutadans i amb els vots en contra d’ERC i la Crida. El principal recel que ha expressat l’oposició ha estat la pèrdua de competències municipals que provoca la delegació, davant dels arguments de millora d’eficiència administrativa i seguretat jurídica que sosté l’executiu de Farrés.

La tinenta d’alcaldessa i regidora de Desenvolupament econòmic i Impuls administratiu, Montse González, ha reiterat que la Diputació de Barcelona té percentatges de cobraments i domiciliació superiors, una bona reducció del deute antic, una millor atenció telefònica i una justícia tributària que permet que “pagui qui té l’obligació de fer-ho sense augmentar la pressió fiscal”.

Ha titllat de “demogògica” l’anàlisi de l’oposió que defensa que “l’Ajuntament perd autonomia”, al·legant que es manté la capacitat de decidir les ordenances fiscals. Gonzàlez també ha aclarit que la intenció serà que a Sabadell s’agrupi la gestió tributària en una única oficina tributària “per donar un millor servei a la ciutadania”, sense que això afecti els drets ni les funcions dels treballadors. “No fem res estrany, 305 dels 311 municipis de la Província de Barcelona deleguen la gestió dels impostos. Badalona i l’Hospitalet, més grans que Sabadell”, ha insistit la tinenta d’alcaldessa, Marta Morell (Podem), qui obre la porta a revisar la pròrroga d’aquí a dos anys, després de “solucionar a curt termini limitacions”.

També a favor de la cessió, en la seva primera intervenció com a regidor, Lluís Matas (Junts per Sabadell) ha defensat que la delegació podria aportar una millora d’eficiència i eficàcia en la gestió, una contribució fiscal més justa i un augment dels ingressos”. Alhora, ha instat a analitzar la satisfacció de la gestió d’aquí a dos anys per revertir, o no, la decisió. Ara bé, Matas també ha recalcat la necessitat d’actualitzar programaris municipals “per no trobar-nos amb l’obsolescència en el futur”.

La delegació de tributs a la Diputació, segons els experts: “Qui acostumar a cedir són els municipis petits”

ERC i la Crida, totalment contraris

Les crítiques més dures han arribat per part d’ERC i la Crida. La regidora republicana Èlia Soriano ha lamentat que, en cas que es tracti d’una decisió política, “Sabadell cedeix autonomia i recursos i s’inhibeix d’una competència que hauríem de voler exercir des de l’excel·lència”. En cas que els motius de la decisió siguin tècnics, per altra banda, ha apuntat que “ha estat impossible trobar indicadors quantitatius i qualitatius que diguin que el servei millorarà”.

La regidora Anna Lara (Crida) ha sintetitzat el malestar del seu grup municipal: “S’externalitza un servei municipal, s’allunya de la ciutat la presa de decisions i es fa a corre-cuita. S’ha demostrat que la gestió tributària es pot fer des d’aquí”. Lara ha reconegut que hi ha problemes a millorar en el programari municipal, però ha criticat que no s’hagin buscat més alternatives. “Estratègicament és un gol en pròpia en sobirania municipal. Perdem capacitat de direcció pòlítica, d’incidència i de maniobra”.

Per altra banda, José Luís Fernàndez (Ciutadans) ha admès que la delegació és una solució tècnica, però ha plantejat: “Sempre que hi hagi un problema de gestió, buscarem una solució a fora i renunciarem a un model propi? Tenim capacitat per no fer-ho”. El seu grup municipal s’ha abstingut en la votació.

El sindicat de CCOO de l’Ajuntament, en contra de la cessió de la gestió tributària a la Diputació

Comentaris
To Top