Ciutat

El Tribunal de Comptes reclama més de 115.000 euros al sabadellenc Josep Manuel Suàrez

El Tribunal de Comptes reclama 115.103,60 euros més interessos a Josep Manuel Suàrez pel seu càrrec com a delegat del govern català al Regne Unit i Irlanda entre 2011 i 2016. Ell és un dels 41 alts càrrecs polítics, funcionaris o delegats de la Generalitat que està sent investigat pel tribunal, que els reclama la despesa en acció exterior del govern entre 2011 i 2017 –amb Artur Mas i Carles Puigdemont al capdavant–, una fiança que suma 5,4 milions d’euros en total. “Encara que sigui una bestiesa de fiança, ara ja puc posar-li xifra a la fiança. Han estat mesos de molta angoixa i incertesa”, considera el també president d’Atendis.

El sabadellenc té l’esperança d’aconseguir una rebaixa individual de la fiança a partir de les al·legacions de la defensa. A l’espera de conèixer la data màxima per afrontar la fiança, confia en la caixa de solidaritat per assumir una part de la sanció. “Tinc 73 anys i soc pensionista, seria diferent si tingués una altra font d’ingressos”, destaca el sabadellenc. Les defenses creuen que procediment s’allargarà i podria arribar al Tribunal Suprem i, si s’escau, al Tribunal Europeu de Drets Humans.

En un informe de més de 500 pàgines que s’ha traslladat a les defenses avui, el tribunal reclama pels viatges a l’estranger de presidents i consellers de la Generalitat 317.000 euros. De la Secretaria d’Acció Exterior i de la Unió Europea es demanen 27.189 euros per activitats relacionades amb el procés d’autodeterminació, 3.863 per trobades de delegats i 21.175 euros per contractes. Les delegacions del Govern a l’estranger van utilitzar 3.222 euros indegudament, segons el tribunal, per a la utilització de locals i 205.081 euros per activitats relacionades amb el procés en cada delegació, 69.119 en el cas del Regne Unit, amb Suàrez al capdavant.

El president d'Atendis, Josep Manuel Suàrez Iborra / D.S.

El president d’Atendis, Josep Manuel Suàrez Iborra / D.S.

El tribunal reclama les despeses suposadament irregulars i a favor del procés. L’import a retornar seria, segons les acusacions, el que s’hauria destinat a “promoure la independència a l’estranger”. Suàrez ho nega i defensa que ell era “una representació de Catalunya i de tots els catalans al Regne Unit i Irlanda”. Durant els cinc anys que va estar al càrrec, la despesa total de la seva oficina va ser de 550.000 euros, assevera Suàrez.

Les seves responsabilitats al Regne Unit

Entre les seves tasques al capdavant de la institució, Josep Manuel Suàrez destaca la d’obrir les portes a les 140 empreses catalanes que s’havien instal·lat al país, la promoció d’empreses culturals i l’acompanyament de catalans nouvinguts al Regne Unit. En tot cas, no nega que es parlés de la independència quan algú preguntava: “No s’organitzaven jornades per promoure res, tot i que si algú preguntava per la situació catalana, jo responia, com hagués fet qualsevol altre”, sosté. Tanmateix, destaca que “no és cap delicte” parlar sobre la independència de Catalunya.

El sabadellenc ha destinat la seva vida laboral al Banc Sabadell a la nostra ciutat i a l’oficina de Londres, fins que l’any 2011 el Govern de la Generalitat el va oferir-li el càrrec com a delegat de la Generalitat al Regne Unit i Irlanda. Una figura que va representar del 2011 al 2016. 

Comentaris
To Top