Ciutat

L’Aeroport de Sabadell vol acollir empreses i ‘start-ups’ dins de les instal·lacions

Empreses i ‘start-ups’ s’instal·laran en el nou hub de l’Aeroport de Sabadell. El protocol a quatre bandes signat aquest divendres marca l’expansió empresarial de la infraestructura: es crearà un pol de referència aeronàutica, amb un espai específic per incorporar empreses dins de l’equipament. Es vol reforçar la investigació –amb empreses industrials, tallers de fabricació avançada i laboratoris– i disposar d’espais d’innovació –una incubadora, sales multiserveis i coworking. La construcció de les noves instal·lacions implicarà una inversió extraordinària i com a possibles ubicacions es plantegen el mateix aeroport i el polígon Sud-Oest. Per aconseguir els fons necessaris, s’ha plantejat demanar finançament europeu.

D’esquerra a dreta: el director de l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (UPC), Xavier Roca; l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés; el president d’Aena, Maurici Lucena, i el president del Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro / LLUÍS FRANCO

L’acord s’ha escenificat avui amb la presència dels quatre organismes sotasignants: l’Ajuntament, la gestora aeronàutica Aena, l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (UPC) i el Consorci de la Zona Franca de Barcelona. “És un èxit per a Sabadell, per a la comarca i per al país”, ha assegurat l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, que ha mostrat la seva satisfacció per la creació del nou hub: “L’aeroport té una utilitat ciutadana i potenciar-lo vol dir crear oportunitat, generar llocs de treball, I+D, estudis…”. El primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert, ha proposat ampliar l’acord i comptar amb més suports: “Volem que sigui un projecte d’èxit. Generar riquesa i coneixement per a la comarca”, ha incidit.

El president d’Aena, Maurici Lucena, ha reivindicat l’Aeroport de Sabadell com un equipament per a la ciutat, per a Catalunya i per a tot l’Estat. Ha expressat la necessitat de potenciar el sector aeronàutic i dels seus beneficis per al conjunt de l’economia. “El transport aeronàutic genera externalitats positives. Un aeroport genera beneficis en la mobilitat, en el talent, en la recerca”, ha afirmat Lucena.

El president d’Aena, Maurici Lucena, intervé en l’acte de signatura del protocol / LLUÍS FRANCO

Per la seva banda, el president del Consorci de la Zona Franca i exalcalde de Terrassa, Pere Navarro, ha enviat un missatge molt personal a la ciutadania sabadellenca: “És una gran satisfacció per a un terrassenc construir aliances amb Sabadell”. Ha reivindicat el hub com a mecanisme per potenciar el talent, tal com ha fet el director de l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (UPC), Xavier Roca. L’esdeveniment ha comptat amb la presència d’empresaris de la ciutat, de portaveus i regidors de l’Ajuntament i representants de l’Aeroclub en l’hangar principal del Museu de l’Aeronàutica de Catalunya, que obrirà les seves portes passat l’estiu.

Què suposa la creació del ‘hub’?

Segons els organismes creadors del Hub d’Innovació Aeronàutica de Sabadell, el nou instrument es fonamentarà en tres pilars: la innovació, la formació i l’emprenedoria. Un dels objectius principal consisteix a diversificar l’economia vinculada a l’Aeroport –avui molt relacionada amb l’escola de pilots–: es vol que empreses d’altres sectors puguin participar en el projecte com a proveïdors del sector aeronàutic. Un informe recent de l’Institut Cerdà presentat fa uns mesos feia una proposta en aquesta direcció.

L’atracció d’iniciatives empresarials ha de servir per potenciar Sabadell però també el seu entorn i el conjunt del territori. La ciutat no es tanca portes i aposta per generar un equipament “de país” que formi part de “l’estratègia nacional sobre el sector aeronàutic“. La fita és que l’arribada d’empreses generi nous llocs de treball. Actualment, l’Aeroport de Sabadell dona a feina a 4.000 persones de forma directa o indirecta.

Tampoc es vol deixar de banda la formació aeronàutica, el principal actiu de l’aeroport avui dia. En aquest sentit, es reservaran espais per a l’alumnat universitari, el personal docent i l’investigador. Tot plegat vinculat a l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa, depenent de la UPC.

L’aeronàutica mou 20.630 milions a l’any

L’aeronàutica és un dels sectors que més ha crescut en l’economia espanyola en els darrers anys. Genera 20.630 milions d’euros a l’any, segons un informe recent realitzat per l’auditora KPMG (2019), i té una repercussió indirecta de més de 3.000 milions sobre altres sectors de l’economia. Representa el 7% del PIB industrial de l’Estat. Les organitzacions al darrere del hub esperen aprofitar la dinàmica del sector per ajudar el creixement econòmic de Sabadell.

La ciutat ha perdut força en la darrera dècada, especialment arran de la crisi financera del 2008. En l’àmbit de captació de noves iniciatives empresarials, Sabadell ha crescut un 6,2% en els darrers cinc anys, per sota de la mitjana provincial (+7,7%). En aquest període, altres municipis vallesans com Sant Cugat han vist com arribaven un miler d’empreses (+10,5%). La indústria s’ha mantingut intacta: representa el 6% del teixit empresarial de la ciutat i l’11% del valor afegit brut (VAB).

Acord per crear un ‘hub’ aeronàutic a Sabadell

Comentaris
To Top