Ciutat

Obrim la maleta sabadellenca

La maleta sabadellenca és de la família Vila-Puig Morera / VICTÒRIA ROVIRA

La maleta sabadellenca de la família Vila-Puig Morera és un calaix de sorpreses a punt de descobrir. Ens endinsem en aquesta maleta, que la família va adquirir de segona mà en un poble costaner. Des de l’Arxiu Històric calculen que es deuen situar lleugerament per sota de les 3.000 unitats. Remenem i anem traient les primeres imatges. Així, pugem al nostre particular DeLorean i viatgem al passat fins a l’any  916. Aquesta primera foto està datada d’ara fa 105 anys i està feta per Maria Codina, qui fou la primera sabadellenca guardonada en un certamen fotogràfic.

Precisament amb aquesta fotografia guanya en la categoria d’aficionats del concurs de fotografia organitzat durant la Festa Major per l’Ajuntament de Sabadell. Era una fita molt important perquè amb aquest reconeixement es convertia en la primera dona de la ciutat que va obtenir un premi en un certamen fotogràfic. La creativitat de Maria Codina Duran (Sabadell, 1896 – Bellaterra, 1978) va tenir el seu auge entre 1916 i 1926, quan va retratar amb una càmera Kodak 9×12 el seu entorn familiar, viatges, excursions i, sobretot, el poble de Caldes d’Estrac, on passava els mesos d’estiu.

Fotografia de l’arribada d’una barca a la platja de Caldes d’Estrac / Maria Codina (Cedida)

També formen part de la donació les fotografies del pintor Joan Vila-Puig (Sant Quirze del Vallès, 1890 – Bellaterra, 1963), un dels paisatgistes locals més destacats de la primera meitat del segle XX, casat amb Maria Codina Duran l’any 1922. Era habitual que molts pintors empressin la fotografia com un recurs tècnic de suport a les seves creacions pictòriques i alhora com una eina per fixar els records més destacables dels moments de lleure. Com a aficionat a la fotografia, l’obra de Vila-Puig abraça del 1915 al 1953.

En tercer lloc, hi ha les fotografies de Joan Morera Ribalta (la Bauma, 1908 – Sabadell, 1974), encarregat de telers d’Hermen Ramos i de Sallarès Deu, pare d’Elisa Morera Juan i Francesc Morera Juan, les creacions del qual sobresurten per una cuidada escenografia de temàtica familiar realitzada entre els anys 1928 i 1966. I, finalment, les obres artístiques de Santiago Vila-Puig Codina (Sabadell, 1931), realitzades entre 1958 i 1972.

La família Vila-Puig Morera, darrere de la maleta / VICTÒRIA ROVIRA

Es caracteritzen per una mirada personal amb un rigor estètic influenciat pels corrents artístics d’aquell moment i marcat per la recerca de les formes pures i abstractes.

Comentaris
To Top