Ciutat

El Gremi de Fabricants proposa convertir el polígon Sud-Oest en un nou pol empresarial de Sabadell

Els anys setanta, Sabadell va començar a perdre la indústria tèxtil, que li havia donat el sobrenom de la ‘Manchester catalana’. La potència llanera d’Europa va atraure milers de persones a viure i treballar a la ciutat durant el segle XX. Des d’aleshores, la capital vallesana corre el risc de convertir-se en ciutat dormitori per la manca d’oferta laboral. Part de les naus industrials estan envellides i hi ha zones infrautilitzades i en declivi.

Davant d’aquest escenari advers, el Gremi de Fabricants ha proposat un canvi de rumb a través del polígon Sud-Oest. Vol generar un nou sector empresarial, amb habitatges i espais verds, on els sabadellencs comptin amb llocs de treball i disposin d’un nou lloc per viure.

Pot ser el polígon Sud-Oest el nou pol d’atracció empresarial de Sabadell? El Gremi així ho creu i aposta per potenciar l’arribada d’empreses i la generació de nous llocs de treball. “El nostre ADN sempre ha estat vinculat a contribuir a crear les condicions per afavorir la creació d’ocupació i millorar la vida de les persones”, assegura la seva presidenta, Rosvi Moix. El concepte implica reconvertir el polígon Sud-Oest en un centre de captació empresarial, amb indústria i serveis moderns, integrar-lo en una ciutat adaptada al segle XXI: un corredor verd travessarà pel mig de les illes, dissenyades a l’estil de l’Eixample de Barcelona. L’estudi sabadellenc Efa Arquitectes –liderat per Eduard Fenoy– ha dissenyat el projecte de reconversió del polígon Sud-Oest per al Gremi. “Tindrem un sostre potencial de 425.000 metres quadrats”, assegura l’arquitecte.

El projecte és ambiciós, de llarg abast: afecta 158 hectàrees, un 4% del terme municipal de Sabadell. El nou polígon Sud-Oest suposaria actualitzar una de les portes d’entrada a la ciutat. El projecte aprofita els actius de la zona, com la bona connectivitat –el futur Portal Sud, l’estació de Rodalies i l’aeroport– per generar un nou barri amb 50.700 nous llocs de treball, entre oficines, comerç i indústria sostenible. El sector no seria purament empresarial. Segons l’estudi d’Efa Arquitectes, es podrien construir un miler d’habitatges i generar fins a sis hectàrees de zones verdes. Així mateix, la reordenació del sector Sud-Oest serviria per desviar el trànsit del centre cap a la perifèria.

A partir de l’informe i dels principals agents implicats, el D.S. desgrana la diagnosi del problema econòmic i explica la solució proposada del Gremi. Una proposta amb què la patronal vol incidir, però no marcar l’agenda del govern municipal. “La nostra voluntat no és dir a l’Ajuntament, ni als veïns, ni a les entitats com ha de ser la nostra ciutat”, exposa Moix, que tanca: “Volem fer que Sabadell sigui una ciutat cada dia millor”.

Un problema sabadellenc

Dèficit laboral

A Sabadell falten llocs de feina, el que força molts veïns a haver-se de desplaçar fins als seus centres de treball. Segons assenyala l’informe a partir de les dades d’Idescat, a la ciutat hi ha unes 80.000 persones per treballar, però en canvi hi ha poc més de 60.000 llocs de feina. Així, el dèficit laboral a Sabadell és del 24%, similar al de Terrassa (30%). Barcelona té excés de llocs de feina (+19%).

Indústria infraocupada

A Sabadell hi ha locals comercials buits, però també naus industrials sense ús. Un estudi recent de l’Àrea de Promoció Econòmica de Sabadell (2018) indicava que una de cada cinc naus (78%) en els polígons sabadellencs no tenia cap empresa instal·lada, per la falta de manteniment i d’iniciatives de reactivació econòmica.

Una solució per al Sud-Oest

158 hectàrees de creixement

El sector Sud-Oest avui és un polígon industrial tradicional. El Gremi proposa diversificar l’economia, apropar la zona a empreses del segle XXI. Es vol construir més alt, amb una configuració similar a l’Eixample de Barcelona, i guanyar espais verds. És a dir, integrar el Sud-Oest a la trama urbana. La superfície afectada representa 158 hectàrees. Se situen a tocar a la C-58 –a fora– i Gràcia i Campoamor –a dins–.

Créixer en indústria (i més)

La iniciativa no es fa a la contra de la indústria instal·lada actualment al Sud-Oest. La reordenació pretén dinamitzar el sector. L’informe proposa diversificar l’economia, amb un 25% de l’espai reservat a indústria neta i la resta, a altres sectors. Des del Gremi, la seva secretària general, Núria Aymerich, insisteix: “És una proposta, no la proposta. El que volem és obrir un debat al voltant del Sud-Oest i que entre tots ho definim. Amb l’Ajuntament i els agents econòmics de la ciutat”.

50.000 llocs de treball

La reconversió del polígon Sud-Oest podria generar més de 50.000 llocs de treball, segons l’informe d’Efa Arquitectura per al Gremi, necessaris per reactivar l’economia sabadellenca. L’arquitecte col·laborador en l’informe Manel Larrosa parla d’una “gran transformació” davant d’un “declivi”: “Fa molts anys vam expulsar la indústria i ara molta gent treballa fora”, assegura. Segons la proposta d’ordenació de l’estudi, un terç dels llocs de treball vindrien de les oficines (29%) i una altra gran part, de la indústria (20%).

Zones verdes i habitatge

Dinamitzar l’economia hauria d’anar acompanyat de més habitatge per evitar fer un sector “viu de dia i mort de nit”, segons Larrosa. En la distribució d’espais, es preveu un 21% de sòl residencial, que es traduiria en més d’un miler de noves residències. Així mateix, es proposa destinar una gran part a zones verdes –sis hectàrees, una dècima part del parc de Catalunya– amb una reforma integrada i ambiental del carrer de Bernat Metge. Segons l’arquitecte sabadellenc i autor de l’estudi Marc Fenoy, la intenció és convertir-lo en un “passeig-parc”.

Corredor de ciutat

La reforma urbanística hauria d’anar de la mà d’una important actuació al voltant de Sabadell Sud (Rodalies), on s’hauria de situar una plaça. L’adequació i transformació del carrer de Bernat Metge (al centre del polígon Sud-oest), a banda de guanyar un pulmó verd, permetria generar un nou eix de comunicació entre la plaça d’Espanya, la Gran Via i la carretera de Barcelona, a través de l’Eix Macià, la ronda de Ponent, el carrer de Rocafort i el carrer d’Espronceda, que permetria desviar la circulació del Centre cap a la perifèria. “És un projecte que irradiaria tota la ciutat”, assenyala Larrosa, que afegeix: “Espronceda és avui un cul de sac i així podria deixar de ser-ho”.

Portal Sud, Rodalies, aeroport

El polígon Sud-Oest és un dels possibles destins per desenvolupar el nou Hub Aeronàutic de Sabadell creat per l’Ajuntament de Sabadell i altres institucions, com Aena. Precisament, la proximitat amb l’aeroport es considera un dels actius del sector, juntament amb la construcció del futur Portal Sud, que connectarà la C-58 amb la zona, i l’estació de Rodalies.

Govern i oposició veuen necessari el projecte per revitalitzar el polígon Sud-Oest

Comentaris
To Top