Ciutat

El tercer ‘Summer of Love’

/ VICTÒRIA ROVIRA

L’amor lliure, la música, la sensació de llibertat… Van ser alguns dels protagonistes de l’Estiu de l’Amor —Summer of Love en anglès—, un fenomen social que es va celebrar el 1967 a San Francisco (EUA), on es van reunir fins a 100.000 persones, sobretot joves identificats amb el moviment hippie. Aquest fenòmen sol identificar-se com el naixement d’aquesta contracultura, i es va repetir als anys vuitanta amb un segon Summer of Love al Regne Unit.

Curiosament, aquest va ser el lema de l’Embassa’t, festival de música que es va celebrar a Sabadell del 10 al 13 de juny. La cara visible de l’equip organitzador, Arnau Solsona, explica que el van escollir perquè està molt vinculat a la contracultura musical. “Després del xoc que hem patit amb la pandèmia, la música tindrà un paper molt important en la cultura i els canvis socials que ja es comencen a veure” afirma, convençut. L’ 2021 podria ser el tercer Summer of Love? L’Arnau creu que sí, i posa el focus en la música com a factor de canvi: “La música tindrà un paper molt rellevant en la tornada a la normalitat”. És cert que la música té alguna cosa que ens fa somiar. I no hi ha dubte que ens ajuda a connectar, tant amb nosaltres mateixos com amb els altres.

Públic de l’Embassa’t, l’última nit de concerts / VICTÒRIA ROVIRA

Molta merda i massa teatre

Després de setze mesos de pandèmia, confinaments i restriccions, les interaccions socials van tornant, a poc a poc, a la normalitat. Bé, siguem sincers: massa a poc a poc. Portem als hombros molta merda i massa teatre. El repunt de contagis dels últims deu dies i les noves restriccions ho estan frenant, però sembla que ens comencem a relacionar a nivells prepandèmia. Ens podem atrevir a afirmar que estem preparades per relacionar-nos com abans, després de tant de temps? El sociòleg i investigador Salvador Cardús posa els infants quan surten de l’escola com a exemple del que ens passa: “Després de la contenció sempre hi pot haver efervescència i eufòria, però serà breu i tornarem ràpid a la realitat prepandèmia”. Les relacions socials han canviat aquest darrer any, i ens hem acostumat a interactuar a través de pantalles o amb la mascareta i distància social. Segons explica Cardús, l’organització social és el que ens orienta com a societat i el que acaba marcant el nostre comportament: “Mentre hi hagi sales de festa i concerts hi haurà públic i, per tant, interacció social”. El nou toc de queda autoritzat pel TSJC ho posarà difícil, però l’augment de casos és alarmant i toca fer un pas enrere.

Lligar no és lo teu

La tornada a la vida social està sent “caòtica”. Així ho expressa el Sergi, un veí de Sabadell. Als seus 18 anys es troba en una situació complicada a l’hora de socialitzar: “És una barreja entre voler i poder. Vols socialitzar, però no saps si t’estàs posant en perill”. Un amic seu, el Lucas, considera que el procés és “lent”: “Jo tinc ganes de conèixer a gent. M’agrada socialitzar i ara és molt difícil”. Durant el confinament va créixer el nombre d’usuaris d’aplicacions de cites i tornar a conèixer gent en persona pot costar a algunes persones. El Lucas, de 19 anys, té molts amics que intenten lligar online però es queden en l’intent: “La majoria no ho aconsegueixen”, diu, rient. Internet ens facilita la vida, però també té les seves pegues. També pot ser que lligar no sigui lo seu. “Ja fa dos anys que faig servir una aplicació de cites. Va molt bé per conèixer gent nova amb interessos similars”, confessa la Marta, una veïna de Gràcia de 21 anys. Afegeix que durant l’últim any l’ha fet servir “més vegades que abans”, i que els únics impediments “per tornar a sortir de festa i conèixer gent en persona” són la por al virus, les restriccions i, evidentment, la “vergonya de tornar a lligar cara a cara”.

Aquest estiu tindrem relacions menys puntuals i més intenses / ARXIU

La memòria de les mans

Durant el tercer Summer of Love, que tot just comença, no hi haurà tants “amors d’estiu”. Tindrem, més aviat, un estiu d’amors seriosos. Un estudi fet per l’app AdoptaUnTío confirma que, a Espanya, el 65% de les persones solteres canviaran la situationship —relació casual— per alguna cosa més enfocada al llarg termini. Això vol dir que no lligarem aquest estiu? Ni de bon tros. L’estudi mostra que el 75% creu que aquest estiu serà molt més fàcil lligar, tot i que el temor dels “rotllos” d’una nit farà que es defugin les relacions puntuals, donada la situació sanitària.

La CountryManager d’AdoptaUnTío, Laura Solé, creu que la pandèmia “ha creat un nou escenari en la manera de relacionar-nos”, fent que tinguem més cura en buscar nous amors. L’estudi conclou que tindrem romanços de més intensitat, les trobades seran més recurrents, buscarem persones amb gustos similars i que visquin a prop i serem més exigents a l’hora d’escollir. Deixar-nos portar per les onades d’un estiu salvatge, i trobar aquella mal anomenada “mitja taronja”… Potser és massa idíl·lic. Però, qui sap? Veurem si ens torna l’amor a la memòria de les mans.

Comentaris
To Top