Publicitat
Ciutat

Els casals salven el juliol, tot i l’onada de grups confinats

Parlem amb diferents casals de Sabadell per poder entendre la situació que viuen actualment

Canalla pintant una samarreta al casal de Nostra Llar / LLUÍS FRANCO

Per segon estiu consecutiu, els casals s’han desenvolupat enmig d’un escenari pandèmic. En aquesta ocasió, a més, el seu començament ha coincidit amb la cinquena onada de la Covid-19 (que ha afectat principalment joves, la majoria d’ells encara sense tenir accés a la vacuna).

Això ha comportat que es detectessin positius de Covid, tant entre la canalla com entre els monitors. I, conseqüentment, que s’hagin hagut de confinar diversos grups al llarg del juliol. De fet, la canalla s’ha dividit enguany en bombolles estables de convivència d’entre 10 a 14 infants, a fi de dificultar la transmissió de la Covid-19. De fet, a Sabadell hi ha més de 60 centres que ofereixen casals d’estiu, tot aplegant centenars d’infants entre tots ells. La majoria estan adreçats a nens i nenes de 3 a 15 anys, els quals finalitzaran a finals de juliol.

NECESSARIS PER A LA CONCILIACIÓ

Tot i submergir-s’hi amb incertesa, amb algunes contradiccions i interrogants sense resoldre, els professionals del sector asseguren les ganes de poder seguir endavant. Com ara el coordinador de La Llar del Vent, Xavier Olivé: “Els casals són una eina indispensable per garantir l’oci i l’educació dels infants d’una forma lúdica”. A més, permet una conciliació amb l’horari laboral de moltes famílies. Ho apunta Sergi Giné, pare d’un infant apuntat al casal del Driss: “Els casals són necessaris. Per a nosaltres és còmode que el juliol aquestes activitats estiguin disponibles per als infants. En surten molt contents”.

Visitem el Moviment d’Esplai del Vallès (MEV), que agrupa sis casals sabadellencs: l’escola Can Llong, el centre Mas Boadella, El Virolet, l’escola la Concòrdia, el Joanot Alisanda, i l’escola Espronceda. La coordinadora pedagògica del MEV, Cristina Figuerola, explica que al llarg de les setmanes s’han trobat amb diversos entrebancs: “A la majoria de casals tenim grups confinats”. Figuerola explica que és complicat el tema organitzatiu, ja que segons ella les directrius del Departament de Salut són poc clares: “Ens canvien el protocol pràcticament de forma diària”.

LLUÍS FRANCO

LLUÍS FRANCO

Per a la majoria de centres ha estat força comú haver de confinar grups i rebre els equips de cribratge per realitzar proves PCR a infants i monitors. Una situació viscuda al casal d’estiu la Ganyota, ubicat al Centre. En aquest cas, hi ha 3 grups confinats. Quan una persona del grup de convivència està infectada, la resta també cal que es quedi a casa. D’aquesta forma s’expressa el director del casal d’estiu de l’entitat, Xavi Sagrera: “És un descontrol global, en l’àmbit general la situació està molt complicada. Moltes famílies s’estan plantejant si continuar el casal o buscar una alternativa”. En aquesta línia, Sagrera apunta que actualment no reben equips de cribratge, ja que no es fan proves als contactes estrets i, per tant, als infants no se’ls pot fer l’anàlisi, ja que el protocol ha canviat.

Pel que fa al confinament, explica que les famílies ho han rebut bé i els infants s’han adaptat a la situació. Sagrera apunta que el conflicte ha sorgit entre els monitors: “Hem tingut por. Constansment ens preguntem: ho hem fet tot perfecte? Podríem haver millorat? Anem molt amb de compte”. Per la seva banda, Figuerola titlla la situació de “neguit constant”, i explica que depèn del monitor el confinen o no, ja que el protocol no és prou clar. Per contra, al casal de La Llar del Vent, situat a la Concòrdia, no hi ha hagut cap grup confinat. Tot i tenir un total de 140 infants, el coordinador de l’entitat, Xavier Olivé, apunta que estan orgullosos d’aquesta situació: “Hem seguit a peu de lletra tots els protocols establerts pel Procicat. Tot i això, és una incertesa”. En aquesta línia, l’escola Nostra Llar, ubicada al Centre, tampoc té cap grup confinat fins ara. La coordinadora, Anna Monistrol, explica que es troben dins d’una situació molt delicada i alhora la defineix com a “dura”.

“MALA GESTIÓ DE LA VACUNACIÓ”

A partir d’aquesta setmana, els monitors d’estiu d’entre 16 i 29 anys tindran prioritat a l’hora de vacunar-se i hi haurà una cua específica per a ells. Tanmateix, la notícia no ha estat del tot ben rebuda als centres: “La majoria dels meus monitors s’han buscat la vida, anant arreu de Catalunya per poder-se vacunar. No hem pogut controlar res. Si s’hagués fet abans, això no passaria”, reclama Sagrera. A més, també lamenten que el calendari és massa just. “Si s’aprova ara, no tindrà efecte perquè la majoria de casals acaben d’aquí a dues setmanes”, apunten diferents directors.

LES SUBVENCIONS 

Enguany, les subvencions que s’han atorgat s’han triplicat respecte als anys anteriors i passen de 19.000 euros a més de 61.000. El notable augment és fruit dels fons que va atribuir per primera vegada la Generalitat de Catalunya a diferents ciutats. L’Ajuntament manifesta que la finalitat pública de la subvenció és promoure i donar suport als valors de l’educació en el lleure. Per contra, les entitats actualment no saben la quantitat d’import que se’ls aportarà i “no ho sabrem fins al setembre”, lamenten els coordinadors. En aquest sentit, Olivé mostra l’orgull de poder rebre un import més elevat.

CASALS CULTURALS I CREATIUS

La cultura a Sabadell és viva a l’estiu per a molts infants. Les propostes culturals són molt nombroses i tenen un públic fix. Aquest tipus de casals tenen diferents especialitzats, com pot ser una part més artística, un vessant més corporal i de dansaire, una part interpretativa i teatral, o bé una formació astronòmica per conèixer els planetes i tot el que els envolta.

El director dels tallers de Teatre del Sant Vicenç, Marc Lorenzo, explica: “Avui dia, s’està notant moltíssim l’efecte de la mascareta i la distància social. És necessari tenir espais per connectar cara a cara, descobrir-se, expressar-se, reconèixer-se i créixer”.La dansa també aposta per oferir classes a l’estiu. Molts ballarins no tenen prou temps durant el curs i a l’estiu es poden apuntar als tallers: “Durant les vacances els joves tenen més temps, poden fer activitats de dansa i teatre, sempre venen amb moltes ganes i motivació”, apunta la directora de l’escola de dansa Bots, Montse Argemí.

Per la seva banda, l’Agrupació Astronòmica des de fa deu anys ofereix activitats culturals: “Com que som un casal, sempre tenim una gran demanda. Hi ha molt infants interessats en l’espai i l’astronomia”, exposa l’administradora del centre, Montse Figuerola. El casal ofereix cada setmana una temàtica diferent. Lorenzo conclou que “els infants han de tenir l’oportunitat de viure el que la seva edat necessita”. En aquesta línia, els casals culturals valoren de forma molt positiva l’activitat estiuenca tot i viure ara per ara una cinquena onada.

LLUÍS FRANCO

LLUÍS FRANCO

Publicitat
Comentaris
To Top