Ciutat

Deixar el gos en una residència de mascotes l’enforteix mentalment

Deixar el teu gos en una guarderia o residència és, generalment, positiu / LLUÍS FRANCO

Les residències o guarderies per gossos són llocs on pots deixar la teva mascota -o mascotes- durant el temps que necessitis. A prop de Sabadell n’hi ha unes quantes: Una ubicada als afores de la ciutat, i d’altres en municipis propers com Sentmenat, Polinyà, o Rubí. Són, per dir-ho d’alguna manera, hotels per gossos: Atenció a l’animal les 24 hores del dia, alimentació, un parell o tres passejades diàries, desinfecció i neteja i un seguiment per part d’un veterinari.

Els gossos “tous” ho passen pitjor

L’expert en Psicologia i Educació Canina Sergi Barrios afirma que trencar la rutina del gos i portar-lo a una residència és, generalment, positiu: “L’enfortiment mental sempre és bo pel gos”. Així i tot, alerta que l’experiència de la mascota depèn, en gran part, de l’ensinistrament que ha rebut: “Els gossos dependents ho passen malament. Però si està acostumat a trencar la rutina no tindrà cap problema”. Per aquest motiu, l’ensinistrador recomana anar acostumant a l’animal a poc a poc, fent coses diferents sempre que es pugui, perquè no es torni un gos “tou” que “borda a tot el que s’acosta per por i falta de seguretat”.

L’única residència canina de Sabadell

La Yanina Granda és la propietària de La Tribu en la Casa del Lago, l’única residència canina de Sabadell. Juntament amb l’etòleg Pere López dirigeixen aquesta residència per gossos des del 2019 en una masia ubicada al Camí Vell de Polinyà, en una zona de difícil accés. Granda explica que el seu sistema és sense gàbies i que prioritzen que els animals estiguin a l’aire lliure: “Aquest és el nostre punt a favor. També que estem molt preparats i som professionals”.

L’aforament de la masia és d’entre 18 i 20 animals, però pot variar segons el tipus de gos: “Si és un GPP -gos potencialment perillós- contem que ens ocupa dues places, per poder-li donar més atenció, i no deixem que s’acosti als cadells o gossos més joves”. La Yanina indica que només accepten gossos “perquè som una escola d’ensinistrament” i explica que són especialistes en “detectar conductes” i ajudar a rectificar-les, si és necessari.

Cuidador de gossos a l’estiu, múixer a l’hivern

Una mica més amunt, a Sentmenat, el múixer català Carles Franch té una residència de gossos on pot acollir fins a 50 mascotes. La Residència canina Can Franch té, ara mateix, 12 gossos allotjats i reserves per la resta de l’estiu. “Els gossos es poden quedar aquí de manera indefinida. Tenim gossos que estan aquí tot l’any, però no és el més habitual”, assevera. Reflexiona que ara a l’estiu, amb les vacances, hi ha més feina, però això a Franch ja li va bé: “Vaig participar deu anys a la Pirena i durant l’hivern sóc fora fent curses”.

“El gos vol jugar, descobrir, embrutar-se amb la pols i el fang. Li agrada viure”

L’amant dels gossos defensa que és un expert en aquests animals, i que no li agrada veure com la gent “malcria” les seves mascotes: “Un gos és un animal, i té un instint i esperit animal. El gos vol jugar, descobrir, embrutar-se amb la pols i el fang. Li agrada viure”.

Múixing és un esport que es caracteritza per l’ús de gossos de tir. El Carles Franch és múixer, la persona que dirigeix l’equip de gossos i el trineu / ALI INAY

El Carles toca ferro perquè, de moment, aquest estiu “pinta millor que el passat”, tot i que lamenta que amb la nova onada de contagis li està comportant algunes cancel·lacions d’última hora. Franch fa una crida perquè la gent no abandoni els seus gossos, i defensa el seu model de negoci davant les plataformes en línia com Rover, Holidog o Gudog on persones particulars s’ofereixen a cuidar mascotes: “Jo no faig això pel negoci. Ho faig perquè és el meu estil de vida. Aquí el gos està millor perquè som professionals i tenim molta experiència”.

“Et dóna molta seguretat i saps que està rebent el tracte adequat”

L’Oriol G.T., veí de Sabadell, ha fet servir aquest servei alguna vegada, quan no ha trobat ningú proper que pogués cuidar de la seva gossa: “La Kala és una gossa de grans dimensions i costa trobar algú proper que tingui l’espai per cuidar-la durant uns dies”. L’experiència li ha demostrat que les residències canines fan una bona feina: “Dormen en un espai tancat, però tenen pati. Cada dia ens envien vídeos de com està la gossa, què està fent, i això et dóna molta seguretat i saps que està rebent el tracte adequat”.

La Kala ja ha anat alguna vegada a la residència canina i sempre en torna molt contenta / CEDIDA

Preus

El preu d’aquest servei varia segons la residència on es vulgui portar la mascota. Factors com l’aforament, el llistat de serveis i la qualitat de les instal·lacions influiran decisivament en el número final. També influeix, evidentment, el període de temps que es vulgui contractar. Fent una comparativa entre les 4 residències canines més properes a Sabadell, aquests són els preu aproximats:

  • Entre 16 i 20€ per dia complet amb tots els serveis (contant la nit).
    • (Els preus varien segons la residència, i la majoria ofereixen descomptes per estàncies de llarga durada, o per dur-hi un major nombre de mascotes.)

Com evitar els cops de calor

Per altra banda, l’ensinistrador Sergi Barrios avisa que la calor és molt perillosa pels gossos i que s’han de prendre mesures per evitar cops de calor o conseqüències pitjors. Recomana no fer esport amb el gos durant el dia i controlar i monitoritzar-lo sempre que hi hagi més de 20ºC i li toqui el sol.

Símptomes del cop de calor en gossos

  • Esbufega i no respira bé
  • Temperatura elevada (de 37,5 ºC a 39,5 ºC)
  • Pupil·les dilatades
  • Canvi de color de la trufa i la llengua: primer vermell fosc i després morades
  • Està marejat. S’estira i no pot caminar ni moure’s amb normalitat

Què fer davant aquests símptomes?

  • Mullar-li les potes, els coixinets i la zona de la boca.
  • Dur-lo immediatament al veterinari.
Comentaris
To Top