Ciutat

Les atencions socials augmenten un 40% l’any Covid a Sabadell

Una persona demana diners al carrer durant el confinament domiciliari / V.R.
Una persona demana diners al carrer durant el confinament domiciliari / V.R.

La pandèmia a Sabadell ha impactat contra les necessitats bàsiques de 13.899 persones. Durant el 2020, els serveis socials van fer 68.074 intervencions. L’any de la pandèmia s’ha saldat amb un increment del 40,7% de les ajudes dels serveis socials bàsics a la ciutat, que es van fer especialment visibles els mesos de maig (4.312 actuacions), amb un increment interanual del 69% i, juny (4.276), en què les ajudes van escalar un 64%. L’impacte social de la pandèmia, però, ja s’evidenciava des del mes de març, coincidint amb la declaració de l’estat d’alarma. Aleshores, els serveis socials atenien 4.276 persones. En total, el 6,4% dels sabadellencs van recórrer a aquests ajuts, un 12% més respecte a l’any anterior.

Els ajuts a les necessitats bàsiques –l’alimentació– han estat els més nombrosos. Però també els ajuts per fer front a les despeses d’habitatge. Segons les últimes dades disponibles, el Rebost Solidari atén 1.800 famílies. Durant el maig del 2020, es van arribar a atendre 2.600 usuaris, un llindar que no s’ha tornat a superar.

També es van repartir 5.293 targetes menjador durant el confinament domiciliari per substituir les beques menjador. Tanmateix, el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) va viure un increment: els usuaris d’àpats a domicili van passar de 155 l’any 2019 als gairebé 300 l’any 2020. Les dades ja mostren certa estabilització durant els últims mesos. I no s’espera una nova bombolla.

Paral·lelament, les prestacions d’urgència van augmentar més d’un 54%, amb una despesa d’1,8 milions d’euros per atendre 7.489 persones. El 47% d’aquests ajuts es van destinar a proveir allotjament temporal. El regidor d’Acció Social, Eloi Cortés, assevera que els serveis socials “han atès a més persones i se’ls ha atès més“. Tot i això, es preveu que l’impacte social de la pandèmia s’allargui més enllà del virus.

L’habitatge, la següent baula

Si bé les mesures com els ERTOs o les prestacions que ha ofert l’Estat i la Generalitat han aconseguit esmorteir el cop, Sabadell es prepara per fer front a la següent baula: l’habitatge. Les dades d’Acció Social preveuen que més un miler de persones a Sabadell es troben a l’espera de ser desnonades. I l’Ajuntament es prepara per aturar el cop: “No sabem exactament quan, però en els mesos vinents –potser un any– serà una de les necessitats que impactaran sobre els serveis socials”, diu Cortés.

Eloi Cortés: “La majoria dels usuaris atesos el 2020 ja han sortit de la roda dels serveis socials”

Comentaris
To Top