Ciutat

Els firaires de Sabadell volen retornar als carrers per Festa Major

/ CEDIDA

Quinze mesos aturats. Els firaires de Sabadell celebren el retorn de les grans fires aquest estiu, i demanen tornar als carrers de la ciutat per Festa Major. “Volem treballar, tot i que entenem que hem de fer-ho amb restriccions”, demanen Montse Molina i Estel Hidalgo, dues firaires sabadellenques. Els marxants han presentat un projecte a l’Ajuntament de Sabadell per poder muntar a principis de setembre. La seva proposta implica habilitar una sola filera d’atraccions i parades a l’Eix Macià, com és habitual, però amb més extensió de la fira.

Si finalment la Festa Major té llum verda, la fira s’allargaria des de la plaça de Catalunya fins a la plaça de la Concòrdia i disposaria de 75 estacions, entre atraccions, tómboles i parades de menjar. “Esperem la festa de Sabadell amb moltes ganes”, afegeix Hidalgo.

Des de l’associació i coordinadora d’Industrials Firaires del Vallès asseguren que “els protocols s’estan seguint correctament a altres fires” des que van tornar les atraccions a Catalunya, el passat 11 de juny. Si bé descarten delimitar l’Eix Macià amb controls d’accessos, sí que es comprometen a controlar les entrades i sortides –i l’aforament– a cada atracció. El Procicat, de fet, estableix una limitació del 50% de l’aforament a les atraccions. Si bé es recomana fer un perímetre a la fira, les autoritats no obliguen a fer-ho. I el projecte que han presentat els marxants no ho preveu: “Seria molt complicat limitar un espai com l’Eix Macià”, defensen.

Els firaires proposen, això sí, cenyir-se rigorosament a les limitacions i aforaments. La seva intenció és poder reobrir amb un vial de fira i cinc carrils disponibles per a la circulació de vianants. A banda de la limitació d’aforament, com també s’ha fet a altres municipis catalans, no es permet fumar ni menjar als espais comuns i les parades de menjar han de tenir un espai habilitat perquè els clients puguin consumir. Els firaires de Sabadell sostenen que també es desinfecten les atraccions després de cada viatge.

La Festa Major, una incògnita

Si bé la represa de la Festa Major és un raig d’esperança per al sector, el seu futur encara no està clar. I serà una incògnita fins a finals de mes. La celebració, prevista del 2 al 6 de setembre, està a expenses de l’evolució de la situació epidemiològica.

Davant del neguit que generava la suspensió, o no, de la celebració per les circumstàncies actuals, l’alcaldessa, Marta Farrés, va ajornar la decisió fins a finals d’agost. El fet de dilatar l’anunci permetrà adaptar la Festa Major a les circumstàncies epidemiològiques. No només es decidirà si se celebra o no, sinó que també s’anunciarà el format que tindran els esdeveniments: els concerts, les fires i la resta d’activitats previstes.

Bones previsions per al 2021

“Hem treballat molt bé a altres llocs, la gent en té moltes ganes”, explica Hidalgo. I afegeix: “La Creu de Barberà, la primera fira de Sabadell, va ser tot un èxit”. Els professionals ja han invertit diners per adequar les seves parades i atraccions a les restriccions sanitàries, i preveuen que el 2021 es recuperi la normalitat pre-pandèmica.

El sector, però, lamenta l’escassetat d’ajudes econòmiques que han tingut durant els mesos d’inactivitat forçosa i apunta que han estat “molts mesos” inactius: “Ens van tancar sense demostrar que no ho fèiem bé”, lamenta el president del Gremi de Firaires de Barcelona i Província, Marcos Orús, que creu que la represa progressiva de l’activitat obre les portes de la normalitat al sector.

Des de l’associació recorden que hi ha una “quantitat important de despeses” cada vegada que arrenca l’activitat. Des del sector reivindiquen que són molts els professionals afectats. Segons dades de l’associació d’Industrials Firaires del Vallès, són més de 5.000 famílies a Catalunya que s’hi dediquen.

Comentaris
To Top