Publicitat
Ciutat

L’abandonament bat rècords a Sabadell

La protectora ha acollit 249 animals durant aquest estiu, el pitjor dels seus registres. Es disparen un 19% les entrades al refugi durant el 2021

/ LLUÍS FRANCO

560 gossos abandonats (o decomissats) des de l’inici del 2021. Les entrades a la Lliga Protectora d’Animals de Sabadell s’han disparat un 19% aquest any. L’estiu ha estat el període més cru: l’abandonament a Sabadell ha batut rècords. Entre juny i juliol, han arribat 249 animals a la protectora, un 33% més respecte als mateixos mesos de l’any anterior, quan es van acollir a les instal·lacions 187 animals. “Estem desbordats”, sosté Claudia Matheja, responsable del refugi. És el pitjor dels registres de la Lliga Protectora. 

Per contra, també les adopcions i recuperacions (435) han crescut enguany, tot i que amb menys intensitat, amb un increment del 9%. Així, aquest any han trobat família 7 de cada 10 gats i gossos que han arribat al refugi.

Les primeres dades del 2021 contrasten amb les de l’any 2020, quan les adopcions assolien les millors xifres dels últims temps i el ritme d’entrades a la protectora de Sabadell s’havia frenat. “Ara estem vivint l’efecte contrari. La pandèmia va incrementar l’acollida d’animals, però rebem trucades cada dia de persones que no els poden mantenir i el volen deixar amb nosaltres”, assevera la responsable, que apunta que el principal motiu són les despeses econòmiques. 

2020: S’impulsa l’adopció

L’any Covid ha impactat directament sobre les entrades i sortides de la Lliga Protectora d’Animals de Sabadell: si bé es van abandonar (o decomissar) 862 gossos i gats –un 8% més respecte al 2019–, 772 animals (+10%) van trobar una nova llar o van ser recuperats. En el còmput global del 2020, van sortir 9 de cada 10 animals que van entrar a la protectora. És la xifra d’adopció i recuperació més alta dels últims anys, només superada el 2016 en els registres de la Lliga Protectora, que es remunten fins al 2004.

“Es van adoptar especialment gats cadells, un 24% més”, diu Matheja. Les adopcions de gossos no van ser tan accentuades, tot i que també van créixer un 4%. En contrast, els ingressos a la gossera (862) aleshores ja assolia xifres rècord dels últims anys. Les expectatives no són molt millors per al 2021: “El ritme d’entrades ja supera amb escreix el de l’any passat”, lamenta Matheja.

El perfil d’animals que ha acollit el refugi de Sabadell el 2020 ha canviat. L’entrada de gats, per primer cop, ha superat la de gossos. A les instal·lacions van arribar 485 gats –el 70% eren cadells– i 375 gossos.

D’altra banda, l’any 2020 van ingressar al refugi una cinquantena d’animals que es trobaven en situació de maltractament. Una realitat que s’ha accentuat durant el 2021: fa uns mesos, la protectora acollia 26 gats rescatats per Progat després que un particular els acumulés sense control a casa. I properament n’ingressaran 30 procedents d’un cas similar. Des de l’inici d’any, ja s’han atès 59 animals que provenen de decomisos. “Durant el primer semestre de l’any ja hem superat les xifres de decomisos que vam rebre l’any Covid”, explica Matheja. 

Les instal·lacions, al límit

Els mesos d’estiu són especialment crítics. La Lliga Protectora d’Animals de Sabadell està desbordada. Segons els últims recomptes, de principis de juliol, a la protectora resideixen 131 gossos i 120 gats. L’entrada de 45 gossos i 84 gats durant aquest últim més ha desbordat els professionals i voluntaris. “Les nostres instal·lacions de gats estan col·lapsades, els cadells necessiten estar en quarantena i rebre unes cures especials i la nostra capacitat no és infinita”, indica la responsable del refugi. 

L’entrada de gats, per primer cop, ha superat la de gossos / VICTÒRIA ROVIRA

La salut dels animals preocupa els professionals. De gener a juliol del 2021 han mort 90 gats i gossos a la protectora, especialment cadells de gat. Matheja ho atribueix al desabastiment de vacunes per a gats des d’octubre del 2020 fins al març d’enguany. Una situació que s’ha produït a tot l’Estat espanyol: “No hem pogut administrar les vacunes corresponents als gats que viuen a la protectora i fins i tot als adoptats”, lamenten. L’any passat van morir un total de 93 animals a la protectora. 

El 20% que es queda

Segons els registres històrics, a Sabadell s’han adoptat i recuperat 7 de cada 10 gossos que han entrat a la protectora des del 2004. “És una bona xifra”, admet Matheja, responsable del refugi. Però les adopcions són desiguals: mentre que els cadells de gos o gat tenen més fàcil trobar família, els animals adults o amb malalties, els gossos de raça catalogada com a potencialment perillosa o els animals amb problemes de comportament ho tenen realment cru. Un problema endèmic a la gossera. “Intentem que els animals que es queden amb nosaltres tinguin la millor qualitat de vida possible”, sosté. Actualment, a la protectora viuen 69 gossos catalogats com a potencialment perillosos, xifra que representa més de la meitat dels animals. 

Les estadístiques diuen que el 70% dels animals s’acaben acollint. Un 11% acaba morint al refugi –aquest any la previsió és que la xifra s’incrementi pel desabastiment de vacunes– per problemes greus de salut. I 2 de cada 10 animals que entren a la protectora es queden de forma permanent.

Aquest any, per estimular la seva adopció, s’han impulsat campanyes de sensibilització com les emissions en directe a través de les xarxes socials o amb passejades pel Centre de Sabadell: “L’objectiu és que la gent els conegui i impulsar la seva adopció”, explica Matheja. Però també per reivindicar que hi ha “animals catalogats injustament” com a perillosos.

Publicitat
Comentaris
To Top