EL PERSONATGE

Antònia Pérez: La passió de tota una vida dedicada a la venda del tèxtil

Quan només era una nena, recorda com entrava i sortia de la botiga com qui passeja per casa. Era, de fet, casa seva: el negoci estava ubicat a l’habitació principal que connectava amb la resta de la llar.  L’Antònia Pérez (Sabadell, 1959) és la tercera  –i última– generació que dona ànima a la merceria Casa Antònia, un negoci familiar de la Creu de Barberà que va néixer el 1930 als baixos d’una casa. 

Quan només tenia cinc anys, recorda com recorria tots els baixos comercials del barri de la Creu acompanyada dels fills d’altres botiguers. “Era casa de tothom”, recorda. Aleshores, la canalla es feia seva les voreres, parcs i places (fins i tot els establiments comercials) i els pares podien despatxar ben tranquils. “Eren altres temps”.

Inaugurada a un barri que aleshores es trobava en plena construcció, Casa Antònia fa honors a l’àvia de l’actual propietària– que també es deia Antònia–, que va obrir el seu propi establiment i va saber captivar tot un veïnat. La botiga conserva el nom. També l’estètica i l’ànima del que un dia va ser, però el negoci familiar ja no és el que era. Ni tan sols el local on ara està ubicat. L’àvia era modista i confeccionava –i arreglava– les peces que li encarregaven.

/ Lluís Franco

També cosia els seus propis dissenys i els venia a peu de carrer. Però l’Antònia ha convertit el seu establiment en un comerç especialitzat en pijames i roba interior, on els productes de merceria han passat a un segon pla. I ofereix tot un ventall de marques i preus per a tots els gustos. “Ens hem hagut d’adaptar als nous temps, i la merceria ja no és una necessitat, sinó un hobbie”. Però el negoci continua fent reverència al passat tèxtil de la nostra ciutat.

L’Antònia n’és una experta. Acaricia els seus teixits i estudia al mil·límetre quins productes ven. És el seu punt fort. “M’agrada aconsellar als meus clients, que surtin d’aquí sabent què s’han endut”, sosté. El tracte de tu a tu és el que encara manté dempeus negocis històrics com el seu. Però recentment s’ha llançat al marketplace i s’està iniciant en la venda online i les xarxes socials perquè els grans gegants de l’e-commerce no guanyin la batalla.

És l’última generació de la botiga, però la porta de Casa Antònia continuarà oberta durant uns quants anys més: “Probablement podrem bufar les cent espelmes”, diu la comerciant, entre rialles.

/ Victòria Rovira

Comentaris
To Top