Ciutat

La Pahissa del Marquet, nou centre cultural en el refugi de la Colla de Sabadell

L’exposició inaugural, al juny, ha estat centrada en el pintor sabadellenc Alfons Borrell

El Marquet de les Roques data de 1896 i actualment acull visites i tastos de vins de la mà d’Adrià Garriga / LLUÍS FRANCO

Unes bones corbes (entre elles, la coneguda com la paella) separa Sabadell de la Vall d’Horta.

Potser aquest sinuós camí ha actuat com a frontera, en la connexió entre el món urbà i el rural. Sigui com sigui, en el bell mig de la Vall d’Horta, a les faldes de la serralada del Montcau, s’alça el Marquet de les Roques. Majestuós, es tracta d’un edifici premodernista, de l’arquitecte Juli Batllevell i Arús (deixeble de Domènech i Montaner), que manà construir l’avi del poeta Pere Quart (Joan Oliver).

De fet, fou la casa pairal i residència d’estiueig de Quart, on aquest organitzava tertúlies literàries a les quals van ser convidats autors de renom com Carles Riba, Josep Carner o Guerau de Liost.

Tastos de vins

Oliver també va formar l’anomenada Colla de Sabadell, de la mà dels escriptors Francesc Trabal, Armand Obiols i d’altres. I el Marquet va esdevenir el seu cau. Justament l’edifici on, avui dia, Adrià Garriga organitza tastos de vins (envoltats d’explicacions històriques i literàries). Tot i que aquest agost l’oferta està aturada (per poder centrar-se en la vinya), els tastos es reprendran al setembre. 

Façana de La Pahissa / LLUÍS FRANCO

La novetat, però, és la inauguració de la Pahissa del Marquet, un nou centre cultural que acollirà activitats artístiques, literàries, musicals, educatives i lúdiques, etc.

Dirigit per Ester Xargay, està situat en una antiga pallissa reformada que pertany al conjunt arquitectònic del Marquet.

L’estrena del centre, a principis de juny, va comptar amb l’exposició Alfons Borrell a quatre mans. Llibres d’artistes i projectes, als pocs mesos que es produís la mort del cèlebre pintor abstracte establert a Sabadell. 

De fet, un dels objectius de La Pahissa és ser un aparador de la cultura contemporània sabadellenca -i de tot el Vallès Occidental-, a més d’emmarcar l’obra de Pere Quart i la Colla de Sabadell com un referent literari, artístic i social de la Catalunya contemporània.

Comentaris
To Top