La Pahissa del Marquet, nou centre cultural en el refugi de la Colla de Sabadell

L’exposició inaugural, al juny, ha estat centrada en el pintor sabadellenc Alfons Borrell

  • Traslladada una dona en estat greu al Taulí després de caure a un carrer de Can Rull
Publicat el 09 d’agost de 2021 a les 08:00
Actualitzat el 10 d’agost de 2021 a les 19:51

Unes bones corbes (entre elles, la coneguda com la paella) separa Sabadell de la Vall d’Horta.

Potser aquest sinuós camí ha actuat com a frontera, en la connexió entre el món urbà i el rural. Sigui com sigui, en el bell mig de la Vall d’Horta, a les faldes de la serralada del Montcau, s’alça el Marquet de les Roques. Majestuós, es tracta d’un edifici premodernista, de l’arquitecte Juli Batllevell i Arús (deixeble de Domènech i Montaner), que manà construir l’avi del poeta Pere Quart (Joan Oliver).

De fet, fou la casa pairal i residència d’estiueig de Quart, on aquest organitzava tertúlies literàries a les quals van ser convidats autors de renom com Carles Riba, Josep Carner o Guerau de Liost.

Tastos de vins

Oliver també va formar l’anomenada Colla de Sabadell, de la mà dels escriptors Francesc Trabal, Armand Obiols i d’altres. I el Marquet va esdevenir el seu cau. Justament l’edifici on, avui dia, Adrià Garriga organitza tastos de vins (envoltats d’explicacions històriques i literàries). Tot i que aquest agost l’oferta està aturada (per poder centrar-se en la vinya), els tastos es reprendran al setembre. 

[caption id="attachment_192496" align="aligncenter" width="700"] Façana de La Pahissa / LLUÍS FRANCO[/caption]

La novetat, però, és la inauguració de la Pahissa del Marquet, un nou centre cultural que acollirà activitats artístiques, literàries, musicals, educatives i lúdiques, etc.

Dirigit per Ester Xargay, està situat en una antiga pallissa reformada que pertany al conjunt arquitectònic del Marquet.

L’estrena del centre, a principis de juny, va comptar amb l’exposició Alfons Borrell a quatre mans. Llibres d’artistes i projectes, als pocs mesos que es produís la mort del cèlebre pintor abstracte establert a Sabadell. 

De fet, un dels objectius de La Pahissa és ser un aparador de la cultura contemporània sabadellenca -i de tot el Vallès Occidental-, a més d’emmarcar l’obra de Pere Quart i la Colla de Sabadell com un referent literari, artístic i social de la Catalunya contemporània.