Ciutat

Com és el castell de focs i des d’on el puc veure?

El punt final a la festa gran. L’empresa Pirotecnia Zaragozana serà l’encarregada de realitzar el tradicional espectacle pirotècnic avui, l’últim dia de Festa Major. Els focs es llançaran aquest dilluns a les 22 h i es podran veure des de tot arreu de la ciutat. A més, des del canal d’Instagram de l’Ajuntament i des del canal de Youtube es podrà seguir en directe la retransmissió del castell de focs.

  1. La pólvora, un element imprescindible

    La pólvora és amb tota probabilitat l’element més important dins del castell de focs artificials. Sense ella, els articles pirotècnics no s’alçarien cap al cel. Tanmateix, també hi ha altres artefactes imprescindibles, com el carbó, el sofre i el nitrat de potassi. Aquests combustibles aporten calor i generen el fum i la llum de quan exploten els coets.

    / CEDIDA

  2. Cada substància dona un color concret

    Encara que la pólvora és un bon explosiu, no resulta gens atractiva. Per tant, cal combinar-la amb partícules de sals metàl·liques que emeten llum en cremar i d’aquesta manera s’aconsegueixen els focs artificials. Cada substància és responsable d’un color concret. Per exemple, el clorur de liti dona el vermell i el zinc, el daurat.

    / CEDIDA

  3.  L’espectacle té tres fases diferenciades

    L’espectacle tindrà tres fases ben diferenciades. Luis Brunchú, dissenyador del castell de focs de la Festa Major, explica que el castell de foc tindrà una introducció, nus i desenllaç, com si es tractés d’un llibre. “La part final serà la més espectacular, però les altres dues també impactaran”, explica.

    / LLUÍS FRANCO

  4. Un cost total aproximat de 15.000 euros

    Els focs artificials costaran a l’Ajuntament de Sabadell prop de 15.000 euros. “Els articles de pirotècnia són cars i dissenyar l’espectacle suposa molt temps de preparació”, indica Brunchú. De fet, Pirotecnia Zaragozana ha arribat a fer castells de focs que tenen un cost de prop de 200.000 euros.

  5. Quatre tècnics s’ocupen de llançar els focs

    Quatre tècnics de Pirotecnia Zaragozana s’ocuparan de llançar els coets per a fer els focs artificials. Dos ho faran des del parc de Catalunya, un a l’escola La Romànica, i l’altre a l’escola Calvet Estrella. “Són persones especialitzades en pirotècnia que tenen més de vint anys d’experiència”, afirma Brunchú.

    / CEDIDA

  6. Un protocol estricte d’actuació

    Davant l’extrema perillositat dels artefactes explosius, els tècnics seguiran un protocol molt estricte d’actuació. El públic també haurà de seguir unes normes molt específiques per evitar possibles accidents. Per exemple, ningú es podrà acostar a menys de 100 metres d’on es llancen els coets.

    / CEDIDA

  7. La pirotècnia, un ofici vocacional

    La vocació per la pirotècnia es transmet de pares a fills. De fet, Luis Brunchú explica que el seu besavi ja s’hi va dedicar. “Fer focs artificials és un art que té més de mil anys d’història. Els qui recollim el testimoni intentem seguir innovant per tal que l’ofici no desaparegui”, reflexiona.

Comentaris
To Top