Ciutat

Sis reptes de la mobilitat en tren al Vallès

Un petit mar de vies de tren / DS

Aquestes són les principals mesures concretes que recull el Pla Específic de Mobilitat del Vallès, en relació amb el transport ferroviari. El pla va ser aprovat el febrer d’enguany.

  • Sant Cugat Línia R8: Intercanviadors entre línies

1: El Pla Específic de Mobilitat del Vallès preveu la construcció de 3 nous intercanviadors a la línia R8 (que connecta Martorell amb Granollers). Serien a Hospital General (amb S1 d’FGC), Volpelleres (amb S2 d’FGC) i Riu-sec (amb R4 de Renfe).

2: Increment de freqüències de pas de l’R8.

3: Perllongament de línia fins a Vilafranca del Penedès (des de Martorell) i Sant Celoni (des de Granollers). 

  • Sabadell Línia R4: Construir cinc noves estacions

1: El PEMV preveu la construcció de 5 noves estacions. En el cas de la nostra ciutat seria Sabadell Oest (o l’estació de Can Llong). 

2: Les altres són una estació a Montmeló (amb el Circuit Catalunya), dins l’R3; així com dues estacions a l’R8: a Santa Perpètua de Moguda (que no en té cap) i al centre comercial de Baricentro. 

  • Vic Línia R3: Desdoblament d’una via única

1: Desdoblament de la línia R3 des de Montcada i Reixac, passant per la Garriga i arribant a Vic. Es tracta d’un tram en què tan sols hi ha una única via, de manera que no poden circular trens en ambdues direccions alhora. Això impedeix augmentar les freqüències de pas.

  • Granollers Línia Orbital: Fer més km de vies de tren

1: El pla inclou la planificació d’altres projectes, que es farien realitat a llarg termini. Els projectes que afectarien el Vallès Occidental són la connexió de la Línia Orbital Ferroviària, que connectaria Sabadell amb Granollers i Mataró. 

2: Queda estipulat com a  “Xarxa tramvia o plataformes reservades”.

  • Barcelona Línia R4 i FGC: El nou túnel sota Collserola

1: El PEMV també preveu l’estudi d’oportunitat per decidir la millor alternativa d’un nou túnel ferroviari de Collserola. Tot i això, no decideix quin traçat és més idoni. Actualment es debat entre el desdoblament d’FGC o un nou túnel de Renfe que sortiria al barri d’Horta.

2: Amb independència d’aquest macroprojecte, també està prevista la construcció d’un túnel al Turó de Montcada (per la mateixa línia R4).

  • Montcada i Reixac Línia R2: Soterrar vies i guanyar carrers

1: El Pla de Mobilitat preveu el soterrament de les vies de l’R2 al seu pas per Montcada i Reixac, de manera que es guanyi espai ciutadà. 

2: Des de Montcada i Reixac també es preveu una nova línia que la connecti amb el campus de la UAB (per Cerdanyola).

On arribem amb Rodalies?

Comentaris
To Top