Publicitat
EL PERSONATGE

Joan Valls: Entre equipaments, futbol i la vocació de servei a la ciutat

/ LLUÍS FRANCO

Quants sabadellencs hauran passat alguna vegada per la mítica botiga Valls Sports de l’avinguda de la Concòrdia? De fet, va ser pionera a la ciutat i aquest 2021 hauria arribat al mig segle. Fa més d’una dècada que va tancar, però el negoci creat per Joan Valls i Saladelafont l’any 1971 ha tingut continuïtat, en el mateix edifici, amb un altre concepte: un taller de confecció propi.

La vida del Joan ha estat lligada al futbol, com a jugador, i al negoci. Però abans de començar la seva aventura, va treballar un grapat d’anys al forn de pa familiar al carrer de Dinarés, quan va acabar els estudis bàsics als Escolapis. “La mentalitat a casa era treballar i treballar. Cada dia a les 6 del matí estava al forn”, recorda.

Al mateix temps, entrenava en el futbol base del CE Sabadell. Tenia bones condicions i gran envergadura, però mai va arribar al primer equip. La seva trajectòria es convertiria en una llista interminable d’equips: Gavà, Vilanova, Gironella –“em vaig enfrontar al Sabadell a la vella Creu Alta l’any de l’ascens a Segona”–, Fabra i Coats, Gramenet, Palafrugell, Figueres, Vic, Manresa i l’Igualada. “Jo sempre em vaig considerar un jugador de Tercera Divisió de l’època”, diu. Després mataria el cuc jugant a futbet en diferents campionats, destacant el Club Natació Sabadell amb l’equip que ell mateix patrocinava.

Amb Martí Filosia

La idea de muntar la botiga va sorgir mentre jugava a Figueres. Un company seu era el germà del jugador del FC Barcelona Martí Filosia, i li va facilitar el contacte. “Em vaig plantar a la travessera de les Corts, li vaig preguntar si volia ser soci i em va dir que sí”. Així va començar tot. Fa 50 anys. Era una botiga especialitzada en futbol, però s’hi podia trobar tota mena de material esportiu. Equips i particulars de la ciutat eren els seus clients. Inicialment es deia Valls Martí, però en trencar amb el soci, va quedar-se com a Valls Sports.

El dia de la inauguració de la botiga, l'any 1971. Joan Valls rodejat de jugadors del FC Barcelona de l'època: Zabalza (esquerre); Carles Rexach, Martí Filosia i Lluís Pujol (dreta) / CEDIDA

El Joan va veure a venir l’evolució del sector. Va llogar el local i amb el suport de la seva dona Montse, patronista i dissenyadora, van crear la marca Divari (Disseny Valls Ribas) amb un canvi de rumb radical. “Ella feia vestits de núvia a Terrassa i vam decidir muntar un taller tèxtil propi. Ens ha anat prou bé i ara els meus fills Teresa i Joan en són els jefes. Jo només dono algun consell”. Segur que molt valuós.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top