Publicitat
Oci i cultura

La Covid-19 muta els hàbits socials: De pagar un tallat amb targeta a l’adeu a la propina

La propina és un dels elements perduts / VICTÒRIA ROVIRA

La pandèmia ha modificat la forma en què ens socialitzem. Avui us presentem tres conductes que estan canviant, en el món de l’hostaleria.

  • Paguem més amb targeta de crèdit que no pas amb monedes:

S’ha estès l’ús de la targeta bancària per pagar a botigues i bars. De fet, la majoria d’establiments han cedit a la pressió i han eliminat l’exigència de l’import mínim a l’hora de pagar amb targeta. A Cafès Pont indiquen que la relació entres les dues formes de pagament està al 50-50. Al Frankfurt Bracafé apunten que la targeta és el 75% de les operacions. Al Bar Nazar afegeixen que malgrat la comissió que han de pagar al banc per l’ús de datàfon, els surt a compte la facilitat d’oferir aquest servei.

  • Adeu a les cartes en paper? Sovint cal llegir-les al mòbil amb un codi QR:

Quan ningú s’ho esperava, quan els codis QR van passar a millor vida (i haver estat considerats un bluf)… Resulta que la pandèmia els va revifar, per tal d’evitar els contagis per contacte físic de paper. I molts restaurants de Sabadell els mantenen encara avui dia. Però no tothom està a gust amb els codis QR. Paco Querol, del restaurant 9 de la Borriana, explica que ells mantenen la carta física (plastificada, això sí, perquè sigui fàcil desinfectar-la). “A mi, com a usuari, em resulta difícil mirar-ho al mòbil”, diu.

Avui en dia no hi ha import mínim per pagar amb targeta / VICTÒRIA ROVIRA

  • La propina: si abans era escassa, ara ja és inexistent:

Catalunya no és terra de propines. “Es deixa molt poca propina. Estrany és el dia que passa”, explica Luís García, del Frankfurt Bracafé. “Però és que és psicològic: vas a un restaurant car i deixes 5 euros., I aquí fem plats barats i res de res”, afegeix. Tampoc reben gaire propina al Bar Nazar, com diu Gamze Can. “En una setmana, podem fer 40 euros… A repartir entre 8 cambrers!”. A més, l’ús de la targeta fa més difícil deixar propina. “I mira que nosaltres l’acceptem amb la targeta i després la traiem de la caixa”, diu. 

Publicitat
Comentaris
To Top