Vallès

La Generalitat invertirà 4,5 milions d’euros per treure l’amiant dels habitatges de Badia del Vallès abans del 2025

Dia històric a Badia del Vallès. Després d’anys de lluita veïnal, el Govern ha anunciat aquest dissabte que invertirà 4,5 milions d’euros per treure l’amiant de tots els habitatges del municipi abans del 2025. En concret, ho farà en els 200 habitatges afectats per aquest material, que és especialment tòxic.

“Traurem l’amiant de les vides dels ciutadans de Badia”, va anunciar dissabte el president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui va qualificar l’actuació d'”excepcional” pel fet que Badia és el municipi del país amb més concentració d’amiant en habitatges. Per la seva banda, l’alcaldessa, Eva Menor, va recalcar “la valentia” de Badia a l’hora de fer visible “la pandèmia invisibilitzada de l’amiant” tot i els riscos d’estigmatitzar “encara més” la ciutat.

Badia, la ciutat amb més amiant

Badia del Vallès és la ciutat de l’Estat amb més amiant. Es calcula n’hi ha una tona per cada habitant. Tots els edificis de la població estan afectats i, en molts casos, les plaques d’uralita estan trencades, que és quan l’amiant és més tòxic i perillós. Per això, l’Ajuntament i una comissió de veïns van decidir fer un estudi per identificar-lo i començar a retirar-lo dels edificis de la població.

Badia del Vallès té 200 habitatges que contenen aquest material, altament tòxic / ACN

El passat mes de juliol, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va visitar Badia del Vallès i es va comprometre a afrontar la problemàtica de l’amiant amb celeritat. Des de llavors, equips tècnics de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i de l’Ajuntament de Badia del Vallès han treballat conjuntament per trobar una solució ràpida. Paral·lelament, s’han mantingut contactes amb la Comissió de l’Amiant, formada per l’Associació de Veïns de Badia del Vallès i l’Ajuntament.

Finalment, aquest dissabte es va fer efectiu l’anunci del Govern d’invertir 4,5 milions d’euros per retirar tot l’amiant dels edificis abans del 2025. Ajuntament i veïns han rebut la inversió “amb alegria” després d’anys de lluita social.

El municipi es va crear als anys setanta per donar resposta a la forta onada migratòria procedent d’altres punts de l’Estat, i entre els materials utilitzats hi abundava el fibrociment. Aquest material, però, té una vida útil d’uns 40 anys, moment en què es comença a degradar i a emetre fibres a l’ambient, que en inhalar-les provoquen malalties respiratòries com ara l’asbestosi o el mesotelioma. Aquesta afectació és molt visible des del carrer, ja que els edificis incorporen aquest material a l’exterior. Les façanes són les parts més evidents d’aquest deteriorament, amb elements trencats i malmesos pel pas del temps.

Aragonès ha destacat que la situació de Badia ha fet necessari començar per aquesta població, però s’ha compromès a retirar tot l’amiant present al país.

Comentaris
To Top