Publicitat
Ciutat

Sabadellencs i entitats defensaran l’escola catalana a Barcelona

Manifestació per l’escola catalana a Canet, on una família ha demanat complir la sentència del castellà / ACN
Manifestació per l’escola catalana a Canet, on una família ha demanat complir la sentència del castellà /acn

Entitats i sabadellencs seran a la manifestació que aquest dissabte la plataforma Som Escola ha convocat a Barcelona, per protestar contra la sentència del Tribunal Suprem que imposa als centres educatius un 25% de les classes en castellà. “Ara i sempre, l’escola en català” és el lema que encapçalarà la convocatòria, que durant el matí anirà des de la plaça de Tetuan fins a l’Arc de Triomf.

Des de Plataforma per la Llengua alerten que la sentència pot tenir unes conseqüències “nefastes” per a la salut del català i per a la comunitat educativa.

L’entitat apunta que, actualment, l’ús de la llengua se situa entorn del 20% en l’àmbit educatiu, segons dades de l’estudi propi sobre patis escolars i del Consell Escolar de Catalunya. “En els darrers 15 o 20 anys, hi ha hagut una davallada molt important. I va a pitjor”, apunten des de l’entitat.

A Sabadell, detallen que la situació de la llengua “és dolenta a tots els centres educatius, especialment a la secundària”. Assenyalen que, segons informes propis, a les zones catalanoparlants predomina el castellà, i que a les zones castellanoparlants no es parla el català.

L’entitat serà dissabte a la manifestació perquè defensen que “és el poble català qui ha d’escollir el model lingüístic, i no hem decidit canviar-lo”. Tanmateix, Plataforma per la Llengua matisa que des de fa anys demanen una revisió de la immersió llingüística.

El nou president d’Òmnium Sabadell, Jordi Carbonell, ha convocat “en massa” els membres de l’entitat perquè també siguin a la manifestació. “La sentència té la intenció d’eliminar el model d’èxit de la immersió lingüística i imposar el castellà”, considera. En qualsevol cas, confia que la sentència tingui un efecte contrari al desitjat: “Ha de ser un revulsiu perquè la gent es conscienciï d’on som. Estem començant a encarar una fase d’extinció de la llengua”, alarma.

“La llengua vehicular de Catalunya és el català. És una sentència que, tal com estem acostumats, se salta la Constitució i l’Estatut”, critica Carbonell, qui retreu que el departament d’Educació està “instal·lat en l’autonomisme i no ha fet res”.

La secció local de l’Assemblea Nacional Catalana també ha convocat els membres a assistir-hi.

Publicitat
Comentaris
To Top