Ciutat

Les proteïnes són clau per saber si una persona acabarà a l’UCI per Covid

Un estudi de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) ha demostrat que l’anàlisi de les proteïnes d’un pacient amb Covid en el moment en què l’ingressen permet preveure la seva evolució i si haurà d’anar a planta o directament a l’UCI. La descoberta s’ha publicat a la revista científica Scientific Reports de l’editorial Nature.

Es tracta d’una investigació liderada pel reumatòleg Joan Calvet, que a partir de mostres de sang ha pogut identificar una sèrie de proteïnes que permetrien preveure l’evolució dels pacients i anticipar-se al tractament que necessiten.

Calvet, al centre, al Taulí / CEDIDA

Calvet, al centre, al Taulí / CEDIDA

“Hem vist que hi ha unes proteïnes que s’expressen d’una manera determinada en pacients amb coronavirus que tenen una evolució favorable i no necessiten medicació específica, mentre que aquestes mateixes proteïnes es comporten diferent en pacients amb una evolució més greu i que han requerit tractament immunomodulador amb corticoides i tocilizumab”, explica Calvet.

Aquesta investigació és una de les descobertes que ha fet el grup de recerca de Malaltia Inflamatòria articular, metabolisme ossi i malalties autoimmunes sistèmiques de l’I3PT, del que n’és responsable Jordi Gratacós, cap del Servei de Reumatologia. L’estudi s’ha fet en col·laboració amb l’IrsiCaixa i l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona i ha comptat amb una subvenció de 383.000 euros de La Marató de TV3 del 2020 dedicada al coronavirus.

Gràcies a aquesta beca, l’equip investigador preveu ampliar l’estudi amb pacients asimptomàtics amb Covid-19 i en pacients que tenen símptomes molt lleus.

El Taulí té en marxa més de 25 projectes de recerca sobre la Covid-19

Comentaris
To Top