Ciutat

La fiscalia s’oposa al toc de queda i a limitar les trobades socials a 10 persones

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha de decidir en les properes hores si avala les mesures

Primera nit de toc de queda a Sabadell, l'octubre de 2020 / V.ROVIRA

La fiscalia s’ha oposat al toc de queda i a limitar les trobades socials a 10 persones, dues mesures plantejades pel Govern per aturar la variant òmicron de la covid-19 i que requereixen aval judicial. Apunta que són diversos i importants els drets fonamentals que es veuen afectats per les restriccions proposades.

El ministeri públic defensa que hi ha una “manca de motivació reforçada” i afegeix que no són suficients les raons o els arguments donats per la Generalitat per limitar drets fonamentals. Considera també que no justifiquen els fins pretesos de disminució de contagis. Al contrari, afirma que són unes mesures “severes, extenses, molt restrictives, intenses i generalitzades” i que no han estat degudament motivades, ni les veu idònies ni necessàries segons allò que explica l’informe tècnic aportat per Salut.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha de decidir en les properes hores si avala un confinament nocturn entre la una de la matinada i les sis del matí en els municipis de més de 10.000 habitants i amb una incidència superior a 250 casos, així com que les reunions socials no puguin superar les 10 persones.

La fiscalia ha analitzat si els arguments sanitaris aportats pel Govern –d’augment de la incidència, col·lapse del sistema sanitari i que els vacunats poden seguir contagiant– estan degudament motivats. En aquest sentit, recorda que quan el TSJC va aprovar les mesures del 25 de novembre (aplicació del certificat covid en restauració i gimnasos), ja va alertar que la imposició de més mesures requeria una major motivació i una justificació reforçada.

En el cas concret, la fiscalia creu que no és suficient amb justificar una dada d’incidència ni consideracions de prudència o protecció, sinó que ha de ser “indispensable” per la situació epidemiològica. Així, afirma que “no s’ha demostrat” que la implantació de les mesures compleixin aquestes condicions.

Comentaris
To Top