Ciutat

L’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos ingressa a la presó de Lledoners

Acompanyat i protegit pels seus, l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos ha ingressat a la presó de Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada, Bages) aquest dimecres a la tarda en compliment de la pena de tres anys de reclusió de llibertat. Bustos va ser condemnat per tràfic d’influències i prevaricació per haver retirat dues multes a la seva dona i un dels seus fills en l’exercici de les seves funcions l’any 2012.

En una entrevista recent amb el Diari de Sabadell, l’exalcalde considerava que la pena era desproporcionada en relació amb el delicte comès. “Aniré tres anys a la presó per dues multes de trànsit, i res més”, assegurava. A banda, Bustos va assenyalar que hi havia un interès polític a fer-lo caure. “Qui tenia l’objectiu polític d’acabar amb Manuel Bustos ho ha aconseguit”, afirmava. Va apuntar cap al sotsinspector dels Mossos d’Esquadra Antoni Salleras d’haver realitzat unes escoltes telefòniques “il·legals” per portar-lo davant la justícia.

El moment de l’entrada a presó de l’exalcalde Manuel Bustos / ÀLEX VERDEJO (CEDIDA)

No és la primera pena de presó que recau sobre l’històric alcalde, però fins ara havia aconseguit eludir-la. Bustos va ser sentenciat a un any i quatre mesos de presó l’any 2015 per haver pressionat l’aleshores alcaldessa de Montcada i Reixac per afavorir la contractació d’un exalt càrrec del Tripartit. No obstant això, el jutge va desestimar el compliment de la pena i l’exalcalde no va haver d’ingressar a presó. Així mateix, va ser condemnat a retornar els diners mal emprats d’una targeta que tenia del Consorci de Residus del Vallès, organisme del Consell Comarcal.

L’exalcalde es va retirar de la política activa fa pràcticament una dècada, després dels escàndols de corrupció. De totes maneres, amb el compliment íntegre de la sentència, queda inhabilitat per exercir qualsevol càrrec o lloc de feina en el sector públic durant 16 anys.

Dues peces pendents

L’exalcalde Bustos està pendent de dues causes més dins del cas Mercuri. Una està centrada en l’adjudicació del contracte de neteja viària i recollida d’escombraries a Smatsa. S’investiga, a banda de les suposades irregularitats en el procés administratiu, una sèrie de viatges i contractacions a dit realitzades a l’empresa que tindrien vinculació amb l’Ajuntament de Sabadell. Així mateix, se sospita que Smatsa hauria pagat un sopar de campanya de Bustos valorat en 100.000 euros. L’altra causa té a veure amb suposades contractacions a dit al Consorci de Residus del Vallès Occidental i a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Manuel Bustos, exalcalde de Sabadell: “Qui tenia l’objectiu polític d’acabar amb mi ho ha aconseguit”

Comentaris
To Top