Diners

Rècord històric d’afiliats a la Seguretat Social a Sabadell

Seguretat Social
/ LLUÍS FRANCO

Les xifres de desembre del 2021 d’afiliats a la Seguretat Social a Sabadell confirmen un rècord històric. La ciutat compta amb 93.761 afiliats (718 més que el 2020), una xifra sense precedents en tota la sèrie històrica. Això mostra, per tant, una evolució positiva del mercat de treball, tot i la influència de la pandèmia.

Segons l’Idescat, a Sabadell, la xifra de desembre del 2021, d’acord amb la residència padronal de l’afiliat, presenta un augment trimestral de l’1,04%. Respecte al desembre del 2020 l’augment és del 2,49% i en comparació amb la xifra del 2019, l’increment és del 0,93%. Això sí, a la comarca i en el conjunt dels dos Vallesos el ritme d’augment d’afiliats a la Seguretat Social és superior al de Sabadell.

Al Vallès Occidental, l’increment trimestral és de l’1,20%, i l’interanual és del 2,75% en comparació amb el desembre del 2020, i de l’1,43% respecte al del 2019. Per al total del dos Vallesos, aquests augments són de l’1,08% trimestral, del 2,99% respecte al 2020 i de l’1,87% vers el 2019.

Dit això, pel que fa als sectors econòmics, els serveis van créixer en 72.860 afiliacions a Sabadell el 31 de desembre respecte de l’any anterior, xifra que representa un augment interanual del 3,19%, el més elevat de tots els sectors.

La indústria ha augmentat poc les afiliacions, 15.024 (+0,41%), respecte al desembre de l’any 2020. Pel que fa a la construcció, registra un increment de 5.757 afiliacions a Sabadell vers el mateix període del 2020 (+1,81%). Els afiliats a la ciutat es distribueixen així: 120 l’agricultura, 15.024 la indústria, 5.757 la construcció i 72.860 els serveis.

Valoració positiva de les dades

Des del Consell Intersectorial d’Empresaris (CIESC) fan una valoració positiva de les dades d’afiliació a la Seguretat Social del mes de desembre del 2021. “Tanquem l’any amb unes dades que ens fan ser optimistes per al futur, ja que estan per sobre de les del desembre del 2019, abans de l’arribada de la pandèmia”, apunta el seu secretari, Josep Milà.

Això sí, a la vegada matisa que les xifres evidencien que la majoria de nous afiliats es troben al sector de serveis i això comporta més llocs de treball temporals, que són més inestables. “Aquest fet ens retorna al lloc on estàvem el 2019. Per tant, cal lluitar per una ocupació de més qualitat i això implica generar més llocs de treball en l’àmbit de la indústria. Si no és així, potser tenim un efecte rebot aquest any”, indica Milà.

El secretari de la CIESC exposa que per crear més llocs de treball qualificats també cal una formació especialitzada i orientada a les necessitats reals de les empreses: “És la manera més útil per tenir una ocupació estable”, avisa.

Pel que fa a les previsions de futur, Milà creu que les afiliacions a la Seguretat Social continuaran el seu ritme d’ascensos. Tanmateix, considera que això dependrà sobretot de l’evolució de l’IPC
–que ara mateix està “disparat”– i dels problemes de subministrament de matèries primeres. “Si es refreda l’IPC, les famílies consumiran més i es reactivarà l’economia més de pressa”, detalla Milà.

Comentaris
To Top