Oci i cultura

Sed de mal, música maleïda entre absentes al Marsella

Els components de Sed de mal, al bar Marsella (Raval, Barcelona) / DS

Ernest Hemingway no s’aturava amb la primera absenta. Tampoc Picasso ni Dalí. Perquè les llegendes al voltant del bar Marsella apunten a un pou sense fons, món maleït que ja s’acaba. 

És en aquest escenari taverner on s’ajunten Xavi Vendrell, Feliu Pla, Miguel Figuerola i Albert Mas. Els acompanyen copes d’absenta i sucret amb aigua per rebaixar l’alcohol, ulleres de sol i americanes negres. L’escena canalla que defineix Sed de mal, el nou projecte musical format a Sabadell fa 15 mesos. I que està d’estrena: ahir divendres estrenava el seu primer senzill, El árbol torcido. 

“Fusionem músiques del segle XX que ens agraden, com el cabaret, el vals, el tango… Amb l’estil de rock i punk del qual venim nosaltres”, explica Xavi Vendrell, veu i lletrista de la banda. Cançons que entronquen amb principis del segle passat, el de Hemingway, Picasso i Dalí. La tornada del single és aferradissa: “Maldad, maldad, maldad. Lleno de maldad estoy”. 

L’amor, la culpa, la redempció, el sexe, la religió, l’art, la mitologia, el remordiment, la maldat, la mort… Són algunes de les peces de l’imaginari de les lletres de Sed de mal, que combinen per se amb aquestes músiques maleïdes del segle XX. “Un món que s’està acabat o que fins i tot ja s’ha acabat”, defineix Vendrell. 

BB sin sed

Sed de mal també enllaça amb un altre ítem musical. La cèlebre banda sabadellenca BB sin sed, de la qual Vendrell era el cantant i Feliu Pla, el bateria. “Som el nexe, però el projecte és ben diferent. Fem un estil en què no prevalen les guitarres, ja que també hi ha mot de piano i orgue”, explica Vendrell. “No és especialment elèctric”.

Si Vendrell i Pla són la pota de BB sin sed, els acompanyen Miguel Figuerola (membre de Las flores del mal) i Albert Mas (de Midnight Specials). Quatre músics que ja havien creuat les seves carreres en alguns moments anteriors. I que a partir de novembre del 2020 van compartir camí musical. Vendrell com a lletrista i Figuerola com a compositor donen forma a un repertori assajat a Sabadell (base logística del grup) i que ha estat enregistrat a Feelback Studio (Barcelona). “Vam gravar l’abril del 2021 i podíem haver fet el llançament una mica abans, però la Covid-19 està alterant contínuament els calendaris”, matisa Vendrell. 

Els components de Sed de mal, al bar Marsella (Raval, Barcelona) / DS

Oriol Vilapuig

I si ahir escalfava motors el seu senzill, la setmana vinent faran el mateix amb el vídeo d’El árbol torcido. Ha comptat amb la direcció artística del pintor i professor de l’escola Illa Oriol Vilapuig, i amb la línia gràfica de Jordi Boix. 

Haurem d’esperar fins a la primavera, però, per poder escoltar el disc sencer. La presentació serà a la sala Sidecar, de la plaça Reial. També hi haurà presentació oficial a Sabadell, així com una gira que els portarà a Madrid i a Bilbao.

Comentaris
To Top