Publicitat
Ciutat

Rodalies té menys passatgers avui que fa 15 anys

Un tren de Rodalies a l'estació de Sabadell Centre / VICTÒRIA ROVIRA

Els viatges en Rodalies agafen velocitat el 2021, però la companyia ferroviària capta menys usuaris ara que el 2006. La pandèmia va prémer el fre dels viatges en transport públic i les estacions transportaven aleshores el 5% dels passatgers del 2019 en els pitjors moments del 2020. L’any Covid tancava amb 66,8 milions d’usuaris a Rodalies, una caiguda anual del 44%.

Les xifres del 2021 (82,8 milions) tenen una doble lectura: els viatges han tingut un creixement percentual del 24% si ho comparem amb l’any anterior. Però continuen estant per sota dels nivells pre-pandèmia, amb un 30,4% menys de passatgers. Ara es fan set de cada deu viatges del 2019. Tot i això, en els últims 15 anys no s’ha assolit el ritme de validacions del 2006, quan Renfe tancava l’any amb més de 122 milions de viatges [vegeu gràfic].

R4, més passatgers diaris

La línia R4 de Rodalies és la que registra més passatgers diaris de Catalunya segons les últimes dades sectoritzades de l’any 2019 i les tres estacions de Rodalies de Sabadell –que sumen 6,2 quilòmetres de via– són les que registren el nombre més elevat d’activitat, després de les de Barcelona. Segons aquestes dades, aleshores 29.000 usuaris diaris feien ús dels serveis de Rodalies a Sabadell.

Per volum d’usuaris, Sabadell Nord és l’estació que més viatges absorbeix, el 40,3% dels viatges a Sabadell. Per darrere se situaria l’estació del Centre, amb el 37,6% . Finalment, l’estació del sud acapara poc més de dos de cada deu viatges de la ciutat.

Les previsions de creixement estan sobre la taula. El Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV) incorpora un estudi per analitzar si és viable la construcció de dues estacions ferroviàries més a Sabadell: Parc Taulí i Rambla-Gran Via, de Rodalies. 

Publicitat
Comentaris
To Top