Ciutat

La Creu Alta rememora el seu passat en una exposició de carrer

La mostra compta amb dos emplaçaments; des dels orígens fins a la instauració dins de Sabadell / Victòria Rovira

L’Associació de Veïns de la Creu Alta ha inaugurat aquest cap de setmana l’exposició que narra l’origen del barri, coincidint amb el seu 250è aniversari –el pròxim 2 de febrer–. Amb l’ajuda d’un seguit de textos i fotografies, la mostra col·locada al carrer de Montllor i Pujal (popularment conegut com a carrer del Teatre) explica l’evolució del barri en diferents etapes de la seva història. “El carrer és l’espai compartit dels veïns, un espai col·lectiu on poden conviure diferents expressions culturals”, declara Marta López, membre de l’associació de veïns.

L’exposició consta de “quatre salts temporals” que conten “les fites urbanes” del quarter. A sobre hi ha una “pèrgola verda (en referència als colors del barri) que ens aixopluga”, afegeix López. Un espai neuràlgic per als vianants perquè “es pugui fer una lectura pausada” d’una exposició que pretén ser un tast perquè el visitant “s’interessi per saber més sobre la Creu Alta”.

Els joncs de Sant Pere

Jordi Torguet, vocal de la institució, va completar l’acte d’inauguració que homenatja el 250è aniversari de la Creu Alta: “Inicialment, el barri rep el nom de Jonqueres, ja que al riu hi havia joncs i no canyes” (l’espècie invasora majoritària en l’actualitat).

Els primers indicis del veïnat es remunten al segle X del que després seria el terme de l’antiga Ègara. Posteriorment, el barri formaria part de les extensions de Sant Pere de Terrassa, el qual estava repartit per set esglésies parroquials. Una d’elles era la de Sant Vicenç de Jonqueres, la qual queda just darrere de l’exposició d’enguany.

Les maniobres polítiques

En l’exposició, que narra els esdeveniments més importants de la Creu Alta, el visitant podrà descobrir-hi des dels orígens fins a la introducció del terme dins de Sabadell. “Una maniobra política que va convertir Sabadell en una ciutat”, afirma Torguet. Així i tot, el president de l’associació, Ruben Cantó, no dubte a considerar-se “una mica independent” respecte als dos municipis que van dividir-se l’antic territori de Sant Pere de Terrassa.

El pròxim 2 de febrer, la Creu Alta celebra el dia del seu 250è aniversari, un dels actes definitius que corona tot un seguit d’activitats que han portat a terme des de l’entitat, i que comptarà amb la visita del president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Comentaris
To Top