EL PERSONATGE

Marta Bringué (Cal Bayó): Tots els camins porten a la botiga de joguines

Quan estudiava Administració, la sabadellenca Marta Bringué va començar a treballar a la botiga de joguines Cal Bayó, i des d’aleshores no se n’ha deslligat mai. Tant és així que actualment, després de 30 anys treballant-hi, ja en fa sis que n’és la propietària. La seva vinculació amb aquesta botiga de la plaça del Gas va començar quan ella tenia uns 20 anys.

La propietària de Cal Bayó, Marta Bringué / LLUÍS FRANCO

La propietària de Cal Bayó, Marta Bringué / LLUÍS FRANCO

Recorda que “era Nadal, agafaven gent i hi podia anar mitja jornada. M’hi sentia tan a gust que m’hi vaig quedar”. Ara, Marta Bringué ven joguines als pares que eren els qui rebien les joguines que havia venut ella quan va començar a treballar. El tracte amb la gent és una de les coses que li agraden més a aquesta sabadellenca, juntament amb la cerca de productes nous, diferents, originals, perquè “aquí no pots venir a buscar res que surti a la televisió”, reivindica. Amb els anys que fa que ven al darrere del taulell de Cal Bayó, la seva responsable ha vist dos canvis substancials en el tipus de productes i el model de negoci.

D’una banda, quan va començar era difícil de vendre una cuineta per a un nen, perquè no hi havia gaire demanda, mentre que ara això s’ha normalitzat i en ven tant per a nens com per a nenes. Bringué apunta que a la botiga conserva un racó rosa “perquè a les meves petites clientes els encanta, però també busques que no sigui sexista”. L’altre canvi important que ha viscut és l’arribada del comerç per Internet, un món en el qual no ha entrat Cal Bayó. Marta Bringué assegura que és una realitat que “fa mal”, però reivindica “l’orgull del petit comerç” i que hi ha gent a qui li agrada anar a la botiga pel tracte de tu a tu, “que els ho ensenyis, que et diguin que necessiten un regal i els puguis aconsellar”. 

Detall de productes de Cal Bayó, a la plaça del Gas / LLUÍS FRANCO

Detall de productes de Cal Bayó, a la plaça del Gas / LLUÍS FRANCO

Les necessitats dels clients també han anat evolucionant amb els anys. Actualment, la sabadellenca explica que es busquen més jocs cooperatius, en què ningú guanya perquè tot l’equip va junt. Ara també es venen força jocs per fer a l’aire lliure i durant el confinament –i es manté–, molts puzles. Jocs en família, al cap i a la fi, ja que “estar tancats a casa va anar bé perquè hi havia gent que no tenia vida social a casa, i van veure que era xulo jugar tots junts”. Bringué és una ferma defensora de jugar a casa pels aprenentatges i valors complementaris que aporta als infants de diferents edats.

Comentaris
To Top