Ciutat

L’adopció de gossos cau sota mínims a Sabadell

El 2021 es tanca amb el pitjor registre dels últims cinc anys i les adopcions canines es desplomen un 24%

Hi ha 135 gossos vivint a la protectora de Sabadell / lluís franco

L’adopció de gossos a la Lliga Protectora d’Animals de Sabadell ha caigut sota mínims el 2021 i es converteix en el pitjor registre dels últims cinc anys. L’any passat, 213 gossos van trobar una nova família, un 24% menys que l’any Covid.  La caiguda en les adopcions –la segona pitjor dada històrica registrada– s’ha vist accentuada per l’arribada de nous gossos al refugi d’animals. N’hi han entrat 382, un creixement del 2% en un any. Tot i això, la dada està lluny dels pitjors moments que es van viure a la protectora l’any 2013, amb pràcticament un miler d’animals (gats i gossos) acollits a aquestes instal·lacions en un any.

Així i tot, l’equació de més entrades i menys adopcions preocupa als responsables del refugi: “Esperem que amb els nous canvis al codi penal la situació reverteixi i millori els propers anys”, apunta Claudia Matheja. Les entrades d’animals –gats i gossos– es mantenen estables any rere any, amb 880 ingressos anuals de mitjana. Aquest any, les arribades d’animals han estat superiors a aquest llindar, 894 gats i gossos a la protectora. Una dada positiva: el 2021, un 18% més de propietaris han pogut recuperar els seus animals. 

En total, 894 gossos i gats van arribar al refugi el 2021 i 579 van trobar una nova llar. Segons les últimes dades de la Lliga, al refugi hi ha 226 animals: 135 gossos (un 50% són catalogats com a potencialment perillosos) i un centenar de gats. Aquests últims han estat els protagonistes del 2021: n’han adoptat un 13% més que l’any anterior. Tot i que les entrades van desbordar les instal·lacions: van arribar 507 gats, el 56,3% del total.

L’entrada de gats, per primer cop, ha superat la de gossos. El 2021 han mort 146 animals a la protectora (+57%), especialment cadells de gat a causa del desabastiment de vacunes per a gats des del 2020

Els decomisos, un 10% del total

Els maltractaments d’animals continua estant a l’ordre del dia. La Policia Municipal de Sabadell va decomissar l’any passat 88 animals, que representa el 10% de les entrades anuals a la Lliga Protectora. Van ser 26 gossos en situació de maltractament i 62 gats localitzats a tres cases de persones que patien la síndrome de Noè, un trastorn mental que porta la persona que ho pateix a acumular animals a casa.

Un 17,4%, registrats amb xip

Només el 17,4% dels animals que han arribat a la gossera estan identificats amb el xip obligatori. Fet que dificulta encara més contactar amb els propietaris i conèixer l’historial veterinari. Des de la protectora, remarquen la importància d’identificar degudament els animals: “És imprescindible identificar l’animal perquè facilita que es retorni a la família quan es perd”, apunta Claudia Matheja. Però això no sempre és garantia d’èxit: “En molts casos no aconseguim parlar-hi mai i es dona en adopció”.

L’abandonament animal retrocedeix a l’agost a Sabadell (-37%)

Comentaris
To Top