Ciutat

El soroll, la principal molèstia de les obres al passeig de la Plaça Major de Sabadell

Obres al passeig de la Plaça Major / Lluís Franco

La meitat dels comerciants del passeig de la Plaça Major de Sabadell noten poc o gens la pèrdua de clientela pels treballs

/ Lluís Franco

El Passeig viu dues realitats diferents. Els comerços que es troben a la banda dreta de les obres –al tram on circulen els autobusos– pateixen menys els treballs que no pas els de l’esquerra, que han perdut zona de pas. Així i tot, la meitat de negocis a banda i banda s’han vist afectats per les obres en el seu primer mes en marxa. La meitat (46%) de les botigues i restaurants que es troben al passeig de la Plaça Major afirmen haver perdut vendes a causa de les obres, segons un estudi de camp que ha elaborat el Diari. L’altra meitat (54%) ha patit una davallada subtil o s’ha mantingut intacte.

L’Ajuntament ha garantit l’accés a les botigues i l’accés de vianants a banda i banda, però les obres a primera línia han afectat el teixit comercial. En el 36,3% dels casos [vegeu gràfic], les caigudes de les vendes han estat rellevants, d’entre el 15 i el 30%. El 27,2% no ha patit cap mena de davallada, el 27,2% s’ha mantingut (amb una caiguda d’entre un 5 i un 10%) i per al 9% dels comerciants la davallada ha estat significativa, de més del 50%. 

                

Els comerciants assenyalen que el soroll de les màquines és la molèstia principal. “L’enrenou que es genera als matins és molt molest. I això repercuteix sobre la nostra clientela”, apunta Sílvia Pons, mestressa de Casa Traveria. També la pols i l’impacte visual, apunten els comerciants, són dos hàndicaps afegits. La preocupació compartida és que les obres acabin en el termini previst, el mes d’octubre, i no s’allarguin per no deslluir les compres de Black Friday i Nadal.

Els no essencials, més afectats

La marxa del negoci no només s’ha vist determinada per la ubicació del local, també depèn de la tipologia d’establiment. Mentre que les compres més quotidianes s’han mantingut estables (com ara a l’òptica, la farmàcia o l’estanc), el consum no essencial o vinculat a l’oci s’ha vist més afectat (l’estètica o l’hostaleria, a tall d’exemple).

“Les terrasses han quedat aïllades, tot i que no se’ns ha reduït taules. Al matí tenim pocs clients”, apunta Sehmus Can, des del bar Nazar. En el seu cas, explica que ha perdut un 80% de les vendes. En el cas del bar El Llit i l’Incògnit, l’afectació és menor. A causa de les obres, s’han hagut de retirar tres taules a cada establiment, i la pèrdua de clientela ha estat d’un 30% . Tot i això, el seu propietari, Sergi Duran, relativitza: “Si els clients no poden seure a la terrassa, entren a l’

Comentaris
To Top