Ciutat

Comença la fase final de les obres de Cal Borni Duch

La transformació de l’illa de l’Eixample on hi havia l’antic vapor de Cal Borni Duch ja va cap a la fase final. Les obres de construcció del nou supermercat Esclat del grup Bon Preu ja han començat i es preveu que l’establiment pugui obrir les portes a finals del 2022. Els treballs han començat per l’excavació necessària per fer un aparcament de dues plantes soterrades.

Obres a l’antic vapor de Cal Borni Duch / LLUIÍS FRANCO

Obres a l’antic vapor de Cal Borni Duch / LLUIÍS FRANCO

Tot plegat arriba després d’un llarg procés que va començar amb l’anterior govern de transformació que ha permès revitalitzar aquesta illa entre els carrers de Brutau, Fra Luis de León, Salvany i Güell i Ferrer.

Tres anys de gestions

El 24 d’octubre del 2018 el ple municipal va aprovar el Pla de Millora Urbana d’aquestes naus del barri de l’Eixample. La modificació del planejament urbanístic sabadellenc es va fer sobre una superfície de 6.400 metres quadrats, dels quals el supermercat n’ocuparà la meitat, 3.200.

La resta serà una plaça amb zona verda, que encara ha de concretar l’Ajuntament com serà. Ja aleshores, fa tres anys, la cadena gironina es va comprometre a mantenir l’estructura de la fàbrica, tot i que no estava obligat a fer-ho, ja que  no es tracta d’un element protegit patrimonialment. Així, però, se’n conservarà l’essència i tindrà un estil similar al que ja està obert a l’antiga fàbrica Llagostera-Sempere d’Hostafrancs. El setembre del 2020 es va fer un pas més i el Govern va aprovar de manera inicial el projecte d’urbanització de l’espai, un pas indispensable.

Tanmateix, l’empresa Bon Preu s’ha fet càrrec de rehabilitar la xemeneia, que sí que està protegida. Fa 25 metres d’alçada i les obres van començar el març del 2021 i van acabar a finals de novembre del mateix any.

El mateix mes de març de l’any passat la Junta de Govern Local va aprovar l’últim pas per tirar endavant el projecte de reconversió de l’antiga fàbrica.

La rehabilitació de la xemeneia es va fer en paral·lel a la cerca de restes arqueològiques per part de l’empresa especialitzada sabadellenca Arrago.

Les excavacions van permetre documentar com l’antic vapor de Cal Borni Duch va ser un ‘motor’ del tèxtil sabadellenc. Al seu subsol s’ha trobat l’espai que ocupava el sector energètic de la indústria, particular en funcionar amb vapor, gas, electricitat i combustibles fòssils. “Això demostra que fins que no s’excava no se sap exactament què hi havia al seu moment. Ara les coses han canviat i de qualsevol modificació del projecte inicial n’ha de quedar constància”, detalla l’arqueòleg Jordi Roig.

Cal Borni Duch, ‘motor’ del tèxtil de Sabadell

Comentaris
To Top