Publicitat
Ciutat

Disminueix un 80% el cabal del Ripoll al pas per Sabadell

La qualitat de l’aigua ha millorat, per exemple, al torrent de Colobrers

El Ripoll, en una imatge del mes de gener / víctor castillo

El passat 2021, l’any més sec des del 2015 a Sabadell, també ha tingut un impacte directe en el cabal del riu Ripoll al seu pas per la ciutat: si la primavera del 2020 es van registrar, per exemple, 800 l/s al punt de mostreig ubicat davant de la Bassa de Sant Oleguer, l’abril de l’any passat només se’n van registrar 200 l/s, segons l’informe de la consultoria ambiental Tecnoambiente, realitzat el passat mes d’abril i maig, i al qual ha tingut accés el D.S., en què es fa una diagnosi fluvial del riu seguint la metodologia Ecostrimed –ECOlogical STatus River MEDiterranean–.

Mentre que el cabal s’ha reduït un 80%, la temperatura de l’aigua ha pujat substancialment: l’any 2020 i durant el mostreig fet el mes de juny, dos mesos més tard que el passat 2021, a causa del confinament, la temperatura mitjana del riu va ser de 18,8 graus, només tres graus per sobre de la mostra del passat mes de març, registrant-se a Sabadell, Barberà del Vallès i Ripollet les temperatures més altes (18,2 i 21,8 graus).

En relació amb l’aigua, i si bé és cert que ha minvat el cabal –sempre se’n garanteix una mínima quantitat constant a través de les EDAR de Castellar del Vallès i Sabadell–, la qualitat de l’aigua ha millorat, per exemple, al torrent de Colobrers, arribant a màxims mai vistos des que se n’extreuen dades (1999), mesurada en funció dels macroinvertebrats existents: “Esperem que els Next Generation ajudin a reparar definitivament la séquia Monar que ajudaria a recarregar l’aqüífer i alhora milloraria els espais d’horta. Si es garanteix el flux d’aigua, ajudarà la regeneració del medi”, explica Joan Carles Sallas, president de l’Adenc.

En altres punts, com davant de la Bassa de Sant Oleguer o la passera de Sant Vicenç de Jonqueres, també han millorat els registres, encara que es continuï qualificant de mediocre. Pel que fa als altres punts de mostreig existents a la ciutat, com el pont del Molí de Ca n’Amat o el riu Tort, continua sense experimentar grans fluctuacions, mantenint la tendència dels darrers anys.

El taló d’Aquil·les continua sent la qualitat del bosc ribera, que en el seu conjunt continua sent inexistent a les lleres del riu al seu pas per la ciutat. Només el punt de mostreig de la carretera Sabadell-Sentmenat ha experimentat un augment de 15 punts: “Amb una millora de la vegetació, generes més capacitat per actuar conservativament parlant, amb espais més humits i la temperatura més baixa, aconseguint així uns espais fluvials més secs”, explica Sallas.

Sabadell viu l’any més sec des del 2015

Canvis d’usos al Ripoll a finals del 2022

Dimarts passat, l’Ajuntament va mantenir una reunió amb diverses entitats per parlar sobre el futur del Ripoll.

El consistori, aprofitant els Next Generation, té la intenció de fer un canvi d’usos a l’espai fluvial: reconvertir l’entorn del Ripoll amb empreses tecnològiques –d’economia avançada i no contaminant– i també portar-hi empreses culturals, de restauració, activitats vinculades a l’esport i al lleure i a l’oci diürn.

Publicitat
Comentaris
To Top