LLUÍS MATAS

Diàleg amb l’amic sorneguer

[Lluís Matas, portaveu de Junts per Sabadell]

Sabadell és ciutat de turisme. De vegades quan dic aquesta frase en públic, veig o intueixo sota la mascareta alguna mitja rialla, una miradeta d’aquelles que volen dir: “On va? Què diu? Qui vindrà a fer turisme a Sabadell?”. Doncs aquest article és per a tu, propietari de la mitja rialla, vull explicar-te per què hem treballat tant el Programa de Projecció de la ciutat i turisme de Sabadell.

Això vol dir que ara a la ciutat trobarem el turista de pantaló curt i xancletes, que a ple mes d’agost fa voltes seguint el Google Maps, per Sant Fèlix, per la Bassa de Sant Oleguer i per la Salut, fent selfies compulsivament? Doncs no, no serà aquest el turista que veurem. Ens trobarem un turista vestit formal amb abric, americana o polo, depenent de l’època de l’any, amb una bossa de mà, una tauleta o portàtil, potser un bolígraf i mòbil, és clar, i segur que també farà alguna foto. I el que vindrà a fer a Sabadell aquest turista és turisme de negocis i congressos – Mice (Meetings, Incentives, Conferences, and Exhibitions).

El descregut de la mitja rialla ara afegirà que aquest tipus de turista no deixa diners a la ciutat, “això serà menudalla insignificant per a l’economia, perquè arriba i marxa de seguida”, dirà.

Però jo t’asseguro que contribuirà a la promoció econòmica de la ciutat. Mira, la primera fira la tenim d’aquí a poques setmanes, el 29 d’abril s’inaugura la fira Sakura Matsuri. La primera fira multisectorial dedicada al Japó. És l’única d’aquestes característiques a Catalunya. Inclou cultura, gastronomia, turisme, oci, tecnologia i moda. Una fira interessant, pensada per gaudir i aprendre de la sensibilitat, tècniques, tendències i curiositats del país nipó. A part de l’exposició, es faran reunions, incentius, conferències, tallers… Vindran turistes de les empreses implicades i de les sinèrgiques del sector, gent interessada i curiosos que s’estaran a Sabadell un, dos o tres dies. Aquest turista de qualitat amb poder adquisitiu es pot convertir en un turista bleisure, el que combina objectius empresarials amb oci gastronòmic i cultural.

El nostre protagonista irònic farà encara un apunt, “això serà un bolet aïllat, amb això no omplim el cistell”.

I una vegada més li he de rebatre. Perquè la nostra idea és convertir Sabadell en una ciutat atractiva durant tot l’any. Per això estem elaborant un calendari turístic.

L’amic afegirà, encara: “No aconseguirem fer tantes fires, no trobarem temes potents que tinguin interès i generin aquesta vida empresarial”.

Aquesta vegada tens raó, perspicaç amic. No tot es basa en aquest turisme de reunions. Tenim un altre turista, aquest vestirà roba casual, esportiva i còmoda. Vindrà al Club Natació Sabadell a gaudir del waterpolo o a veure un campionat de natació que la històrica entitat organitza des de l’any 1931. Les nostres entitats i instal·lacions acullen grans esdeveniments estatals i internacionals i poden ser estratègics per a la visualització de la ciutat com a epicentre de l’esport en diferents disciplines. Formular el Sabadell Sport Hub és l’objectiu. El Topbàsquet ciutat de Sabadell, el campionat d’Espanya per equips al Cercle Sabadellès, els reptes del Centre d’Esports Sabadell, el Tennis Sabadell i la Pista d’Atletisme.

I, finalment, veurem el turista cultural i d’oci, que ve a gaudir de les activitats nadalenques, de la ruta pel Sabadell modernista per donar a conèixer els edificis del modernisme que tenim a la ciutat. I les rutes que s’estan preparant, Sabadell ciutat industrial i la Ruta de les xemeneies.

També, i molt destacable dins d’aquest bloc turístic cultural, és la nominació de Sabadell com a Capital de la Cultura Catalana 2024, amb logotip original del pinzell de Ramiro Fernández, pintor sabadellenc de renom internacional. Amb actius com l’Orquestra Simfònica del Vallès, els Amics de l’Òpera de Sabadell, els nostres museus i els teatres amateurs, d’on han sortit grans actors i ballarins.

Si tenim aeroport, hotels, i un centre de fires, podem atraure empreses per organitzar propostes diferents. Si tenim una oferta gastronòmica interessant, un centre agradable i modern, que convida a passejar, uns edificis destacats amb l’entorn ben arreglat i un oci adequat, captivarem el turista. Aquest turista que podrà venir tot l’any perquè no té temporalitat, vestit amb diferents outfits segons l’ocasió, que marxarà de la ciutat amb la galeria plena de fotos, d’idees, de plats i copes, d’un edifici i alguna selfie al parc de Catalunya, segur.

El sagaç interlocutor farà encara un darrer comentari. “Tot això es fa ara, però amb el temps es desinfla, no es manté la il·lusió ni la feina, i es deixa morir”.

Doncs just per això des de Junts per Sabadell hem pensat i hem impulsat la creació de l’Oficina de Turisme, que gestionarà, de forma centralitzada, tot el que es generi en aquest sentit. Establir i posar en marxa l’Oficina de Turisme és de màxima importància i tindrà una rellevància per a Sabadell que ho canviarà tot. Sabadell tornarà a trobar el seu encaix i la seva funcionalitat a la comarca i a l’àrea metropolitana. L’Oficina de Turisme de Sabadell, ubicada a la Casa Duran, té diferents funcions: la creació de producte turístic, l’estructura de continguts permanents i, finalment, la comunicació de marca.

Volem tatuar el sentiment de pertinença i orgull de ciutat a tots els conciutadans, per aconseguir que tots els sorneguers siguin els més entusiastes. Si ens ho creiem tots, això tindrà l’èxit que esperem.

Nota de l’editor: El D.S. obre les pàgines a les opinions dels grups amb representació a l’Ajuntament, que es publiquen segons ordre d’arribada.

Comentaris
To Top