Ciutat

L’augment de preus, llast per a la construcció

Projectes públics i privats es veuen afectats per l’increment d’almenys un 10% del cost dels materials

Inici de les obres del carrer de la Indústria, el setembre passat / LLUÍS FRANCO

La construcció viu una pandèmia paral·lela a la Covid-19 i és l’escalada de preus global que s’està produint des de principis del 2020. Si primer el problema va ser el virus, ara i ja en una situació molt diferent, la realitat és que l’augment dels costos de l’energia i del transport està suposant dificultats a projectes públics i privats. Precisament, en un moment en què la construcció a Sabadell es va triplicar el 2021 respecte al 2019 i es troba en un bon moment. Segons un estudi de la Cambra de Contractistes de Catalunya, set de cada deu empreses van notar un increment superior al 10% del preu dels materials entre finals del 2020 i finals del 2021.

En l’àmbit públic, tota administració, i en aquest cas l’Ajuntament de Sabadell, contracta les obres per mitjà d’una licitació. La regidora de Desenvolupament Urbà, Mar Molina, admet que actualment “licitar costa moltíssim, s’està notant l’increment de preus i és un problema”. L’edil creu que les constructores van amb peus de plom davant d’aquesta situació perquè “al final, tu [Ajuntament] licites per 100 el desembre, però l’obra la començaràs el març i no et costarà això perquè el cost de les matèries primeres ha pujat molt”. Per aquest motiu, encara que obres com les del Passeig estiguin adjudicades i ja hagin començat, no vol dir que no hi pugui haver problemes més endavant si les empreses adjudicatàries tinguessin problemes per l’augment sobrevingut de costos. És el que va passar l’octubre del 2020 quan l’Ajuntament va finalitzar el contracte de reforma de l’antiga escola Riu-sec, a Gràcia, a l’Oficina d’Entitats i Voluntariat, perquè la constructora volia incrementar el cost de l’obra un 28% (492.000 euros).

L’acer, el que puja més

El material que ha pujat més de preu és l’acer corrugat, aquell que serveix per fer les estructures que després es formigonen i s’utilitzen per reforçar-lo. En aquest cas, segons la Cambra de Contractistes, l’increment entre gener del 2020 i setembre del 2021 va ser del 71,2%. El segueixen l’alumini (+68,9%) i el coure (59,6%). També la fusta (+38,6%) ha patit un increment substancial.

Les empreses sabadellenques que es dediquen a la construcció intenten assumir una part d’aquest increment, però tot està sent difícil en alguns casos. El gerent de Novafaçana, Paco Muñoz, explica que “estem notant un increment dels preus i mirant d’assumir-ne una part, si no, malament”. Muñoz apunta que a hores d’ara els materials “només pugen, perquè quan baixen no t’ho diu ningú”. Per sort, “les perspectives de negoci són bones i el volum de feina no s’ha vist afectat”.

Algunes constructores, per exemple, han optat per passar a fer contractes amb revisió de preus a partir del 3% d’increment. Així s’asseguren que en casos en què el cost de l’obra sigui un 10% o un 15% superior al pressupostat no hauran d’acabar fent l’obra perdent-hi diners o pagant una penalització.

Comentaris
To Top