DS MOTOR

Aymamí i la seva passió pel motor

Un maleït càncer es va endur, el passat mes de gener, Joan Aymamí (1950), un dels màxims exponents de la fotografia racing d’arreu de l’Estat i un dels grans copilots sabadellencs durant la dècada dels setanta.

L’afició pel món de les quatre rodes venia de família i des de ben jove. Quan se sentien els primers motors Porsche per Sabadell, primer al taller dels germans Kotnik, al carrer de la Lluna, i després a taller Urpí Sport, Aymamí ja es va impregnar d’una passió que mantindria ben viva fins als darrers dies de la seva vida, mentre acompanyava el seu pare al circuit de Montjuïc.

Aymamí va néixer a Sabadel l’any 1950 / AYMAMÍ FOTORACING

Als quinze anys, i coincidint amb la primera competició de Scalextric d’àmbit europeu, que aleshores es va disputar a Sabadell (1965), Aymamí s’aficiona als cotxes Scalextric. Una passió que amb el pas dels anys aniria in crescendo, fins a arribar a tenir a les seves vitrines milers de rèpliques a escala 1:32. Els seus dos primers vehicles van ser el mític 600, primer model que es fabricava a Espanya i un Austin Healey, per després incorporar minibòlids mítics com el Ferrari F-40 o el Toyota Celica de Carlos Sainz, entre molts d’altres. Segons Aymamí, el secret per arribar a tenir una de les col·leccions més admirades d’arreu de l’Estat era saber restaurar i arreglar exemplars per donar-los una segona vida a un preu més econòmic.

La passió pels minibòlids es traslladaria ràpidament a l’asfalt i amb només vint anys ja prendria part del primer ral·li com a copilot. Aymamí faria tàndem amb diversos pilots com Magí Desveus, Tomàs Parcerisas, Xavier Ros o els grans pilots sabadellencs Alfonso Marcos i Joan Fernández, amb qui prendria part, l’any 1979, del Ral·li 2000 Viratges, tal com explica el periodista vigatà Josep Autet.

Però amb qui formaria un tàndem històric i un dels més llorejats durant la dècada dels setanta fou amb el també sabadellenc Claudi Caba. A bord del mític Porsche 911 (foto) guanyarien el campionat de Catalunya (1977) i el d’Andorra (1980). Foren deu anys dedicats a la competició, on Aymamí començava a publicar les primeres cròniques al Diari de Sabadell i a Mundo Deportivo. Arran de la seva vivència com a copilot i en constatar que ocasions puntuals tenia fotografies de les seves heroïcitats als ral·lis, va decidir comprar-se una càmera, moment en què la seva vida faria un gir radical: d’administratiu passà a fundar Aymamí Foto Racing, i que durant prop de tres dècades es va convertir en la referència de la fotografia racing, rebent diversos reconeixements, com la segona posició al World Rally Photo of the Year de l’any 1992, i treballant per a les millors revistes especialitzades del món.

Claudi Caba i Joan Aymamí, amb el Porsche 911 Banc Sabadell, a Rellinars

Claudi Caba i Joan Aymamí, amb el Porsche 911 Banc Sabadell, a Rellinars / CEDIDA

En una entrevista del periodista Josep Casanoves, a principi del segle XXI, quan feia pocs anys que s’havia comprat la primera càmera digital, Aymamí explicava que fins a l’any 2009 –un cop va posar punt final a la seva etapa professional– havia fet 4.000 milions de fotografies, de tota mena i en totes les condicions meteorològiques imaginables, però sempre amb un denominador comú: el motor i en particular, els cotxes.

D’entre totes, Aymamí en destacava una en particular. L’any 1991, durant el Ral·li de Catalunya, al pilot finlandès Juha Kankkunen: “Travessava un riu amb el seu Lancia. És una foto nocturna que té la seva tècnica perquè hi havia un segon flaix a l’altre costat del rierol sincronitzat amb el de la càmera”, detallava aleshores Aymamí.

Cinc pèrdues en dos anys

Amb la mort de Joan Aymamí, Sabadell ha perdut cinc referents del món del motor sabadellenc des del gener del 2020, poc abans de l’esclat de la pandèmia. En aquests 24 mesos ens han deixat Francesc Urpí, Joan Fernàndez, Josep Pepe Sauquet, Jordi Catón i Joan Aymamí, el més jove de tots ells.

Mor el sabadellenc Joan Aymamí, fotògraf referent del món del motor

Comentaris
To Top