Publicitat
Ciutat

Sabadell només recicla el 36,6% dels residus que genera

Contenidors de recollida selectiva / LL. FRANCO

Sabadell segueix sense acabar de fer el salt en matèria de reciclatge i es manté lluny dels objectius establerts per la Unió Europea. Segons dades de l’observatori de dades del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental (CCVOC), la ciutat només recicla un 36,6% dels residus que genera al cap de l’any, una xifra lluny del 50% que de les directives europees en matèries de recollida selectiva per al 2020, i només un 0,32% més que l’any 2020.

Segons els objectius de l’Eurocambra, en matèria d’economia circular, els municipis hauran de reciclar, com a mínim, un 55% d’aquí a tres anys i un 60% el 2030. En l’àmbit català, segons l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), l’índex de recollida selectiva dels residus l’any Covid-19 es va situar prop del 46% (45,9%), gairebé deu punts per sobre de la ciutat. L’any 2021 cada sabadellenc –216.204 habitants, segons Idescat– va generar una mitjana d’1,22 kg al dia, que al cap de l’any es van traduir en prop de 100.000 tones de residus (95,761,62), però menys de la meitat van ser reciclades correctament.

En relació amb les fraccions –vidre, paper i cartó, voluminosos, envasos, deixalleria i matèria orgànica– destaca l’augment de la recollida selectiva a les deixalleries, on s’ha passat de les 6.470,53 tones, del passat 2020, a les 7.517,19, que es podria explicar pel tancament de les diverses deixalleries l’any 2020 per la Covid-19.

A la cua del Vallès Occidental

Si comparem les dades en poblacions amb una distribució geogràfica i en nombre d’habitants amb Sabadell, com la cocapital del Vallès Occidental, Terrassa, va acomiadar el 2021 reciclant un 41,7% de tots els residus que genera, prop de cinc punts per sobre de la ciutat. D’altres poblacions veïnes, aquestes amb molta menys població, com Castellar del Vallès, Sant Quirze o Matadepera, reciclen un 50,5%, 47% i 90%, respectivament, segons dades del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental.

A Sant Cugat, per exemple, l’any 2020 es va aconseguir superar el 50% (51,19%) de residus reciclats, situant-se com la població catalana amb més de 50.000 habitants que té una taxa de reciclatge més elevada, segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya.

Només Badalona i l’Hospitalet, ciutats amb un nombre molt semblant de residents a la ciutat, estan per darrere en matèria de reciclatge amb un 27,7% i un 25,7%, respectivament.

Publicitat
Comentaris
To Top