Publicitat
Ciutat

Sabadell obté 8,1 milions d’euros dels Next Generation de la UE: quines obres es faran a la ciutat?

La Unió Europea finançarà quatre projectes de transformació de la mobilitat a Sabadell, entre els quals hi ha la reforma de la Gran Via, la implantació d’una zona de baixes emissions (ZBE) i la remodelació del carrer de Goya, a Campoamor. El Ministeri de Transports –que reparteix els ajuts europeus– ha confirmat una inversió de 8,1 milions d’euros a l’ens local aquest dimecres, segons ha pogut saber el Diari.

“Ens permet obtenir recursos per treballar en el futur de Sabadell”, reivindica l’alcaldessa, Marta Farrés, que celebra l’arribada dels diners d’Europa per avançar en canvis profunds per a la ciutat: “Tenim els projectes a punt i tenim Sabadell en marxa”.

La majoria d’obres públiques estan planificades o bé estan licitades. En el seu conjunt, suposen una inversió d’11 milions d’euros, dels quals la UE aportarà un 75% i l’Ajuntament, el 25% restant. El finançament europeu accelerarà els treballs, que s’han de culminar abans del desembre del 2023, segons estableixen les bases comunitàries.

Quins projectes públics aconsegueixen finançament a Sabadell?

Transformació de la Gran Via i el Ripoll

2,2 milions d’euros

Els projectes de reurbanització de la Gran Via i del balcó del Ripoll obtenen 2,2 milions d’euros, el 75% de la inversió prevista per l’Ajuntament. Aquí s’inclouen diverses actuacions repartides en el conjunt del traçat i que afecten des de Ca n’Oriac fins a l’Eixample, passant pel Centre i Covadonga.

Trànsit a la Gran Via de Sabadell / V.ROVIRA

No s’eliminarà el trànsit de la Gran Via, però sí que es crearà un entorn més adaptat a vianants i ciclistes.

Els Next Generation cofinançaran vuit actuacions, que inclouen una gran zona pacificada entre el Centre i Covadonga al voltant de la plaça de Clara Campoamor –abans Antoni Llonch– i la integració de plaça d’Espanya amb l’avinguda de Matadepera. “És la transformació més gran de Sabadell des de l’Eix Macià”, reivindica el regidor i responsable de Projecció de Ciutat i Turisme, Lluís Matas. “Anem cap a una ciutat més atractiva, més amable, modera i que exerceixi de capital. Ens omple d’orgull que la UE hi vulgui invertir”, celebra.

Creació d’una zona de baixes emissions

1,7 milions d’euros

Crear una zona de baixes emissions era una condició obligada per obtenir finançament dins d’aquesta convocatòria dels fons Next Generation. La UE destinarà 1,7 milions per crear els controls d’accessos, d’aparcaments, tarifació i senyalització. Dins d’aquest paquet, es cofinança el centre de comandament de la Policia Municipal de Can Marcet (386.314 euros) i es compren equips per controlar la qualitat de l’aire (205.589 euros).

Com serà aquesta futura zona de baixes emissions? Doncs bé, encara és una incògnita: la implementació d’un sistema de restriccions s’ha d’acordar amb la resta de municipis de l’Arc Metropolità –l’associació que reuneix les grans ciutats de la segona corona de Barcelona–. S’ha decidit que municipis com Sabadell, Terrassa i Martorell tinguin criteris comuns com horaris d’aplicació o tipus de vehicles restringits, entre d’altres.

Tot i que no se sap el com, sí que es coneix el quan: la normativa estatal obliga a tenir un disseny de la zona de baixes emissions i a començar la seva implementació l’1 de gener del 2023. Els municipis de l’Arc Metropolità demanen adaptar els terminis.

Actuacions en transport públic

2,4 milions d’euros

Dues actuacions estratègiques en matèria de transport públic també han rebut finançament europeu. D’una banda, s’implementarà un nou sistema d’informació centralitzat per a l’usuari de TUS (1.732.500 euros). D’altra banda, s’instal·laran punts de recàrrega per a autobusos elèctrics (666.000 euros), en el marc dels avenços en matèria de sostenibilitat per part de la companyia de transports.

El gran gruix se l’endú el sistema de control del servei i d’informació per a l’usuari, que representa 1,3 milions d’inversió. També es preveu l’adquisició de cinquanta de planells nous a les parades de TUS (337.500 euros) i la creació d’una app i un entorn web (45.000 euros).

Un bus de TUS / VICTÒRIA ROVIRA

Àrees per a vianants

1,8 milions d’euros

Els fons de la UE també preveien finançar actuacions que contribuïssin a pacificar els carrers i a generar noves zones per a vianants. És el cas dels projectes de reurbanització del carrer de Caucas, a la Plana del Pintor, on s’ampliaran les voreres tant a una banda com a l’altra, amb nous espais d’estada (629.314 euros). Així mateix, s’incorpora la transformació del carrer de Goya, que esdevindrà una nova rambla entre el passeig del Comerç i el d’Espronceda (530.445 euros).

D’altra banda, també es rebran fons europeus per remodelar la plaça de la Fuensanta (Ca n’Oriac, 202.662 euros) i el carrer de Calvet d’Estrella (115.916 euros). També s’incorpora un projecte per millorar l’accessibilitat de Can Rull i unes obres de millora i integració entre el passatge de Jean Piaget i l’estació de Can Feu-Gràcia d’FGC.

La vorera est del carrer de Goya, en mal estat / LLUÍS FRANCO

La vorera est del carrer de Goya, en mal estat / LLUÍS FRANCO

FAQS: Preguntes i respostes sobre fons de la UE

Què s’ha valorat a l’hora d’acceptar o no els projectes Next Generation?

Els projectes havien d’estar fonamentats en una forma de mobilitat més sostenible, menys contaminant. Així mateix, s’han tingut en compte les iniciatives per promoure el transport públic. Un altre criteri indispensable per accedir als fons Next Generation era presentar obres aprovades o en fase de licitació. És a dir, actuacions que estiguin planificades, projectades i concretades.

Hi ha algun projecte que s’hagi quedat sense finançament?

Sí. Dins d’aquesta convocatòria han quedat fora tant la pacificació de l’entorn de Creueta, entre altres punts, com l’aparcament intermodal de la futura estació de Can Llong (Rodalies), que sumaven en conjunt 757.551 euros. D’altra banda, l’aparcament unificat del Centre –Passeig i Doctor Robert–, que s’havia presentat en segona convocatòria, no ha aconseguit els quatre milions que s’havien demanat.

Quins terminis d’execució hi ha per dur a terme les obres?

Una de les condicions dels fons Next Generation està vinculada amb l’execució. L’Ajuntament té ara un calendari marcat i de compliment obligat: ha d’acabar les obres subvencionades abans del 31 de desembre del 2023.

Publicitat
Comentaris
To Top