Oci i cultura

El nou Ball de Gitanes sacseja el ball en parella per gènere

Detall de les espardenyes dels i les balladores de la nova colla Ball de gitanes de Sabadell / DS

Cada colla és fruit del seu temps. I en el naixement de la nova colla Ball de Gitanes de Sabadell hi haurà una petita sacsejada en el model de ball en parella. 

“No importarà el gènere a l’hora de ballar”, explica Anna Cris, balladora de la nova colla. “És igual que ballin dos nois, dues noies o un noi amb una noia”, explica. A més, el vestuari serà optatiu per a cada persona. “Es podrà triar pantalons o faldilla independentment de la identitat de gènere de la persona”, afegeix. El criteri per conformar la parella serà que una de les persones vesteixi color groc i l’altra vagi de verd. Aquesta evolució de la parella ha estat fruit d’un debat intern, en què l’objectiu ha estat obrir la colla a la ciutadania. “Així com antigament es feia d’una manera, la societat evoluciona i també les entitats”, afegeix Anna Cris. 

Resoldre l’anomalia: Sabadell tindrà el seu propi ball de gitanes

Faldilles i pantalons, per cert, que són nous de trinca. I és que estrenen nou vestuari, basat en els colors de la ciutat (verd, groc i blanc). Així mateix, en comptes de ballar amb cobla o música grava, la colla comptarà amb una orquestra de 50 músics. I és que la nova colla és fruit de la feina conjunta entre Esbart Sabadell Dansaire i l’Escola de música de la Creu Alta. 

Balladors i músics es trobaran a la plaça de Sant Jaume (11.30h), aquest diumenge de Carnestoltes. Des d’allà encetaran una cercavila que desembocarà a la plaça de Sant Roc, on iniciaran la ballada a les 12 h. 

Noves espardenyes de la colla / DS

A banda, també s’inclou un ball nou al repertori de les gitanes: la Polca de Sabadell. La seva coreografia ha estat creada per alguns dels balladors de la colla, i la música ha estat composta pel mestre Joan Gómez. “I l’objectiu és fer-la créixer any rere any”, conclou Anna Cris.

Comentaris
To Top