Ciutat

La roda de la pau clama en silenci contra la guerra entre Rússia i Ucraïna

En silenci i com cada dijous, la roda de la pau s’ha celebrat aquest 24 de febrer a la plaça del Doctor Robert. Però aquest ha estat un dels dies assenyalats i en els quals aquesta acció reivindicativa ha pres més sentit que mai per condemnar la guerra entre Rússia i Ucraïna desencadenada en aquesta mateixa jornada.

Un home reclama 'Pau a Ucraïna' en la roda de la pau / LLUÍS FRANCO

Un home reclama ‘Pau a Ucraïna’ en la roda de la pau / LLUÍS FRANCO

Només el so de les campanes de l’església de Sant Fèlix marcant les 21 h han trencat el silenci que des de les 20.45 h predominava a la plaça. Aleshores, com sempre, una de les persones que participa en la roda ha llegit una frase, que en el cas d’aquest dijous ha corregut per més d’un grup de WhatsApp:

“La guerra és un lloc on joves que no es coneixen i no s’odien es maten entre si, per la decisió de vells que es coneixen i s’odien, però no es maten…”.

És una cita d’Erich Hartmann, de qui s’ha explicat que fou pilot d’aviació alemany que va servir el règim nazi durant la Segona Guerra Mundial i anys més tard va ser condemnat i va passar deu anys en camps de treball soviètics, els coneguts gulags. La guerra, diuen els organitzadors de la protesta, “no creiem que sigui una eina per a resoldre els conflictes, ans al contrari, més aviat els empitjora”.

La roda de la pau, especialment nombrosa per l'inici de la guerra de Rússia i Ucraïna / LLUÍS FRANCO

La roda de la pau, especialment nombrosa per l’inici de la guerra de Rússia i Ucraïna / LLUÍS FRANCO

Els organitzadors de la roda de la pau sempre s’han mantingut en l’anonimat -no donen el nom, per exemple, quan parlen amb la premsa, per no entrar en personalismes- perquè “la roda és de tots i no és de ningú”, expliquen. L’acte va néixer contra la guerra d’Iraq amb el lema ‘No a la guerra’ i així s’ha quedat. Defineixen aquest espai com un punt de trobada que serveix per fer caliu i compartir el que consideren que són injustícies. És un espai que funciona com l’espurna de gas que activa un escalfador d’aigua: quan “hi és sempre, encara que no necessitis aigua, però quan en necessites es fa gran i escalfa”. I avui l’espurna s’ha fet gran per compartir la ràbia i rebre caliu. Entre membres de la societat civil i entitats també hi han assistit els regidors de la Crida per Sabadell.

Identificació dels Mossos

La roda de la pau se celebra ininterrompudament des de fa 19 anys. A vegades amb dues persones, d’altres dies amb una cinquantena. Però mai havia passat una cosa que sí que s’han trobat aquest 24 de febrer: dos agents dels Mossos d’Esquadra han identificat la portaveu de la trobada en assegurar que la concentració no s’havia comunitat. L’incident no ha anat a més i tothom ha mirat de reüll la pancarta que penja de l’Ajuntament a la façana de Dr. Robert: ‘Sí a la pau, no a la guerra’.

Comentaris
To Top