Ciutat

Sabadell vol ser un destí turístic cultural i esportiu

Sense mar ni para-sols, ni grans museus o monuments, sembla difícil –o impossible– que Sabadell es faci un lloc com a destí de sol i platja, i aconsegueixi tenir el renom de Barcelona. La ciutat vol ressituar-se en el mercat turístic i guanyar pes com a destí de negocis i familiar. L’Ajuntament de Sabadell ha elaborat un conjunt d’accions per promocionar la ciutat més enllà de la Fira i els esdeveniments empresarials, una estratègia per reorientar la marca Sabadell cap a l’esport, l’oci i la cultura.

“Hi ha empresaris que tal com venen a Fira Sabadell se’n van per on han vingut. I esportistes que competeixen a la Pista Coberta d’Atletisme sense saber a quina ciutat estan. Això no pot ser”, assenyala el regidor Lluís Matas, al capdavant del programa de Projecció de Ciutat i Turisme.

Una família passejant a la Rambla / VICTÒRIA ROVIRA

Es vol que el turista de Sabadell generi un impacte econòmic, tant en el comerç com en l’hostaleria i que participi en les activitats culturals i esportives. “Hem d’aconseguir que els visitants facin vida a la ciutat i que hi deixin diners”, explica Matas. “Per ser més atractius i posar Sabadell al mapa, necessitem fer-nos visibles i donar a conèixer la ciutat”, coincideix la tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmic, Montse González. Per tot plegat, l’Ajuntament ha desenvolupat una nova estratègia turística que implementarà al llarg del 2022, amb mesures i accions concretes:

1. Calendari del turisme

L’Ajuntament elaborarà amb els agents econòmics (bar, restaurants), culturals i esportius un calendari d’activitats que s’anirà actualitzant periòdicament i que s’entregarà als turistes un cop arribin a la ciutat, sigui a l’hotel o a la futura oficina de Turisme de la Casa Duran. D’aquesta manera, els visitants podran tenir un coneixement de l’oferta d’esdeveniments disponibles a la ciutat. A través de la promoció de l’oci, s’espera que augmenti la despesa mitjana del turista sabadellenc.

2. Paquet de benvinguda

Cada visitant a la ciutat serà rebut amb un paquet de benvinguda que inclourà un conjunt de vals descompte en transport públic, en activitats, comerç i l’hostaleria, a banda del calendari de turisme [vegeu punt anterior].

El departament de Projecció de Ciutat i Turisme de l’Ajuntament està en converses amb establiments de la ciutat que hi puguin participar. Així mateix, també es vol incorporar TUS i FGC per a la promoció del transport públic durant l’estada del visitant.

3. Oficina i carpa mòbil

Els plans de Projecció de Ciutat impliquen remodelar la saboneria i el pati de la Casa Duran i reconvertir-la en l’oficina de Turisme i la seu de la Capital de la Cultural del 2024. El problema principal és com arribar als visitants si no poden arribar al punt de referència turística: el regidor Lluís Matas avança que es muntarà una carpa mòbil al costat dels esdeveniments esportius, culturals i firals amb l’objectiu de fer arribar les activitats del calendari i entregar el pack de benvinguda.

4. Reconeixement del comerç

Una altra de les iniciatives noves serà el reconeixement del comerç històric sabadellenc. L’Ajuntament estudia posar una placa al davant dels negocis emblemàtics i entregar un diploma amb la distinció. Així mateix, s’elaborarà una ruta especialitzada a través dels comerços que estarà disponible per als visitants i veïns. “És absolutament necessari reconèixer la feina feta pels establiments”, afirma la tinenta d’alcaldessa Montse González.

5. Rutes temàtiques

A banda de la ruta pel comerç històric, es crearan diferents itineraris temàtics vinculats amb el passat i el present de Sabadell. Un d’ells estarà centrat en el tèxtil. L’Ajuntament ja ha posat  en marxa una ruta centrada en el modernisme. Així mateix, es treballa amb una app i un escape room digital relacionat amb el llegat arquitectònic. “La història de Sabadell està escrita per aquests edificis i els volem reivindicar”, reivindica el regidor Lluís Matas.

6. Col·laboració públicoprivada

La nova estratègia turística busca el suport dels agents privats. Es pensa tant en els establiments i hotels, com en grans entitats amb activitat esportiva i cultural, com el CNS i els Amics de l’Òpera, així com l’empresariat (Pimec i Cambra de Comerç). L’Ajuntament va reunir la setmana passada la Taula Sectorial de Turisme per avançar en una estratègia coordinada entre el sector públic i les empreses de la ciutat

Turista de negoci

Quan parlem de turista, de qui  estem parlant? El visitant de Sabadell és generalment un home d’uns 40 anys que viatja sol. Es desplaça fins a la ciutat amb vehicle propi i per motius professionals, i ho fa de forma recurrent. Així ho sosté una enquesta encarregada per l’Ajuntament de Sabadell a LabTurisme de la Diputació de Barcelona (2020).

Font: Ajuntament de Sabadell

El perfil turístic sabadellenc trenca, doncs, amb el del conjunt de Catalunya, més orientat a l’oci, la cultura i la gastronomia. Qui ve a Sabadell ve per feina (61%) i no per plaer (7,4%), el que fa que s’atreguin persones amb un cert nivell adquisitiu i amb capacitat per generar despesa: deixa de mitjana, 590,50 euros per estada, destinada per part iguals al transport, l’allotjament i les despeses associades a l’oci, restaurants, compres.

El mateix informe assenyala que a Sabadell no hi ha pràcticament turistes internacionals, de fora de la Unió Europea (4,2% del total). Un gruix majoritari de visitants (74,7%) ve de Catalunya o de la resta d’Espanya, mentre que la resta viatja a la ciutat des d’altres països europeus (21,1%).

Comentaris
To Top