Diners

Les transaccions entre empreses de Sabadell i Rússia, en suspens

Les empreses de Sabadell i de la comarca aturen les relacions comercials amb Rússia i Ucraïna

Les exportacions de Catalunya cap a Rússia i d’Ucraïna representen l'1% del total / ACN

El conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna ja ha començat a provocar greus conseqüències econòmiques per als dos països, però també per als estats amb qui estableixen transaccions. La relació comercial entre Catalunya i els mercats de Rússia i d’Ucraïna és limitada; representa el 0,8% de les exportacions catalanes a Rússia i el 0,2% a Ucraïna —sumen més de 700 milions d’euros—. No obstant això, es calcula que hi ha gairebé 2.000 empreses catalanes que exporten o importen a ambdós països. A Sabadell i la comarca el nombre és de 60. La majoria de companyies s’han vist obligades a suspendre les relacions. Això podria suposar importants pèrdues econòmiques en els pocs casos en què hi ha una gran dependència dels mercats russos i ucraïnesos per la impossibilitat d’executar les transaccions en curs.

A més, l’escalada de sancions planteja per a les empreses que operen a Rússia un dilema en què economia i ètica s’entrellacen. A banda, un cop s’acabi el conflicte de naturalesa bèl·lica, també s’obre una altra disjuntiva: es recuperaran les relacions comercials entre empreses locals i empreses russes a curt termini? La secretària general del Gremi de Fabricants de Sabadell, Núria Aymerich, pronosticava fa uns dies que serà “difícil” que això passi.

Preocupen els efectes econòmics de la guerra

Sabadell trenca relacions

El Diari de Sabadell ha contactat amb sis empreses de Sabadell i de la comarca que tenen relacions comercials amb Rússia i Ucraïna, i una d’elles, fins i tot, amb Bielorússia (un altre país implicat indirectament en la guerra). Són Fluidra, Damesa, Gabarró Hermanos, Agrària del Vallès, Mespack i Mango. Totes elles afrontaven amb incertesa l’inici del conflicte bèl·lic i es van preparar per prendre decisions un cop comencés. La majoria ha decidit cancel·lar temporalment l’activitat amb Rússia i Ucraïna, fins que no es trobi una solució al conflicte bèl·lic. La incursió militar ha provocat problemes en la cadena de subministrament i ha posat en dificultats les companyies russes que intenten complir amb les sancions.

No obstant això, altres empreses de Sabadell mantenen els vincles amb ambdós països, tot i que la incertesa de saber si es compliran els contractes firmats és màxima. La preocupació és creixent a les companyies que depenen en gran part dels mercats russos i ucraïnesos, com és el cas de Gabarró Hermanos i Damesa.

D’altra banda, hi ha casos com el de la vallesana Mango, que, fins i tot, boicoteja Rússia tancant les seves botigues i es posiciona a favor d’Ucraïna en el conflicte.

Dit això, la majoria d’empreses pretenen restablir les relacions comercials amb Rússia i Ucraïna un cop el conflicte hagi minvat. Tanmateix, totes coincideixen que difícilment això passarà a curt termini. De moment, les companyies ja exploren noves vies de mercat que no depenguin de Rússia i Ucraïna.

Empreses indirectament afectades per la guerra

Gabarró Hermanos:

L’empresa importa fusta i taulers contraxapats de Rússia. Des de fa uns dies, tenen una comanda que ja està en camí, però la incertesa es troba en si arribaran les següents. “El més probable és que no ens arribi el material fins que se solucioni el conflicte. És un problema per a nosaltres, perquè Rússia és un dels països on més importem”, explica el director general, Ramon Gabarró.

Els magatxems de Gabarró Hermanos a Polinyà compten amb 28.000 metres quadrats de superfície / LLUÍS FRANCO

Fluidra:

La companyia d’origen sabadellenc dedicada al sector de la piscina i el wellness tenia clients a Rússia i Ucraïna. Tanmateix, des de l’inici del conflicte bèl·lic, Fluidra ha aturat les relacions comercials amb ambdós països i no té previst reprendre-les a curt termini. “Rússia i Ucraïna només són un 1% de la nostra comercialització. Ens afectarà ben poc en el nombre total de vendes”, asseguren des de Fluidra.

Agrària del Vallès:

L’empresa disposa de producció pròpia d’ordi, però el blat de moro l’importa de França i, també, d’Ucraïna, d’on encara no han notat problemes de subministrament. Tanmateix, el gerent de l’empresa, Manel Cunill, pronostica que el preu del blat de moro provinent d’Ucraïna s’incrementarà i això tindrà un impacte en el cost del producte final. “El conflicte arriba en el pitjor moment”, lamenta.

Mespack:

L’empresa vallesana no importa de Rússia i Ucraïna, però sí que hi ven les seves màquines per fabricar envasos. Tot i la guerra, tenen projectes en curs a ambdós països. “Tenim problemes per entregar peces de recanvi per a les màquines, però creiem que aviat sí que ho podrem fer. Tenim sort que a les empreses amb qui tractem la majoria són multinacionals”, apunta el director general, Guillem Clofent.

Damesa:

L’empresa sabadellenca venia abraçadores metàl·liques a Rússia, Ucraïna i també Bielorússia. No obstant això, totes les comandes previstes han quedat cancel·lades. “El 2021, aquests 3 mercats van representar el 3,7% del total de les nostres vendes. La situació afectarà el compte de resultats. Tanmateix, volem recuperar els vincles”, exposa el director general, Jordi Montaner.

El magatzem de Damesa es troba a Castellar del Vallès / LLUÍS FRANCO

Mango:

L’empresa vallesana de roba ha decidit boicotejar Rússia i cancel·lar “temporalment” les seves operacions al país tancant les seves botigues pròpies, així com la seva plataforma en línia pròpia, i interrompent l’enviament de nova mercaderia cap al país. Es tracta d’un boicot de Mango cap a Rússia com a càsting de la invasió d’Ucraïna. H&M, grup tèxtil d’envergadura, ha seguit els passos de Mango.

Comentaris
To Top