Diners

Preocupen els efectes econòmics de la guerra

Guerra Rússia i Ucraïna
Els principals sectors de Sabadell amb activitat a la zona de conflicte són el de maquinària, cosmètica i roba de vestir / CEDIDA (EFE)

La guerra entre Rússia i Ucraïna tindrà repercussions econòmiques en les cadenes globals de subministrament en les pròximes setmanes i mesos a tot Europa. A més, el conflicte bèl·lic provocarà una pujada dels costos energètics i un ampli risc d’interrupció de la producció a escala mundial en un ampli ventall de sectors. Aquestes són algunes de les previsions de la Cambra de Comerç Internacional. Sabadell no serà aliè a aquesta dinàmica, segons pronostiquen les principals entitats empresarials de la ciutat.

“En la situació actual de globalització, els efectes econòmics de la guerra també es notaran a Sabadell”, augura la presidenta del Centre Metal·lúrgic, Alícia Bosch, qui espera que el conflicte armat no s’allargui en el temps i que es pugui resoldre a través d’una via “democràtica”.

La relació comercial entre Catalunya i els mercats de Rússia i d’Ucraïna és limitada; representa el 0,8% de les exportacions catalanes a Rússia i el 0,2% a Ucraïna, encara que sumen més de 700 milions d’euros. Tanmateix, hi ha preocupació per la imminent pujada dels preus del mercat energètic. “Ja fa uns mesos que el cost del gas, petroli i electricitat estan pujant, però la previsió és que la tendència sigui la mateixa en les pròximes setmanes”, estima el president de la Cambra de Comerç de Sabadell, Ramon Alberich.

“És frustrant no poder fer res quan destrueixen el teu país”

60 empreses exportadores a Rússia i Ucraïna

Dit això, Sabadell compta amb 46 empreses exportadores habituals a Rússia i 14 a Ucraïna; a Catalunya es calcula que hi ha gairebé 2.000 empreses que exporten en ambdós països. Totes elles han vist congelades les seves relacions comercials amb ambdós mercats i temen pèrdues directes per la impossibilitat d’executar les transaccions en curs. “Aquest és un dels principals problemes econòmics derivats de la guerra. Massa empreses de Sabadell han vist aturada la seva activitat a Ucraïna i Rússia. Serà difícil que puguin recuperar les seves relacions comercials a curt termini”, assegura la secretària general del Gremi de Fabricants de Sabadell, Núria Aymerich.

Demanen prudència

Els principals sectors de Sabadell amb activitat a la zona de conflicte són el de maquinària, cosmètica i roba de vestir. La principal recomanació de les entitats empresarials de la ciutat és que les empreses que exportaven a Rússia i Ucraïna actuïn amb molta prudència i esperin la imposició de les sancions internacionals. “La moneda russa ha patit una gran devaluació i, és per això que demanem a les empreses de la nostra demarcació que valorin què fer amb els cobraments. Passaran mesos abans que es puguin restablir els fluxos comercials habituals entre empreses de Sabadell i ambdós països”, preveu Ramon Alberich.

L’afectació principal per a les empreses sabadellenques serà al sector d’alimentació i a múltiples àmbits com l’automoció, la construcció, la subcontractació del metall, entre d’altres, ja que Europa importa de Rússia el 46% de l’alumini que utilitza, així com altres matèries primeres. També es tem un increment de preus dels cereals, que agreujarà l’espiral inflacionista.

Comentaris
To Top